Украинскотоминистерство на възстановяването заяви, че сделката за износ на зърно

...
Украинскотоминистерство на възстановяването заяви, че сделката за износ на зърно
Коментари Харесай

Русия блокира корабите с украинско зърно и е скептична относно подновяването на транзита

Украинското министерство на възобновяване съобщи, че договорката за експорт на зърно през Черно море е застрашена, откакто Русия още веднъж блокира инспекциите на кораби, които плават в турски води, съобщи Ройтерс.

В понеделник управляващите в Русия споделиха, че вероятностите за възобновяване на черноморската договорка за зърно " не са толкоз положителни ".

През юли сред Русия и Украйна благодарение на Организация на обединените нации и Турция, което разрешава на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, макар че в страната се води война и Русия управлява част от украинските пристанища.

Споразумението имаше за цел да подсигурява безвредното превозване на селскостопански артикули от черноморските пристанища към Истанбул, а от там те да стигат до целия свят. Договорката стана известна

" За повторно през последните 9 месеца, откогато зърнената самодейност е в действие, не беше направен проект за инспекция. Нито един кораб не е бил инспектиран. Това заплашва действието на зърнената самодейност ", заяви украинското ведомство във Facebook.

Преди нашествието на Русия Украйна доставяше 42 на 100 от слънчогледовото олио , търгувано на международния пазар, 16 на 100 от царевицата и 9 на 100 от пшеницата, съгласно данни на Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие. Цели страни, изключително в Близкия изток и Африка, бяха подвластни от украинския импорт на тези артикули.

С блокираните пристанища и отрязаните различни направления за мореплаване, към 20 млн. тона зърно бяха блокирани в Украйна през 2022 година, преди лятото и преди прибирането на идната годишна продукция.

За да се оправи с възходящата рецесия, Европейската комисия на 27 април 2022 година предложи да спре за една година всички мита и квоти върху износа на украински артикули, в това число селскостопанска продукция.

През април 2023 година това докара до неодобрение от страна на няколко европейски страни, които споделят, че земеделците и питателните производители работят с огромни загуби вследствие на по-ниските цени на продукцията от Украйна. Вместо тя да се изнася отвън Европейския съюз, по-голямата част остава в блока и подбива цените на локалните фермери.

В средата на април и не разрешиха безмитния импорт на зърно и други храни от Украйна. Тези решения тъй като страните членки не могат да основават независима комерсиална политика.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР