Украинското знаме бе издигнато на Змийския остров в Черно море,

...
Украинското знаме бе издигнато на Змийския остров в Черно море,
Коментари Харесай

Украйна заяви, че е издигнала знамето си на Змийския остров

Украинското знаме бе издигнато на Змийския остров в Черно море, откакто предходната седмица съветските сили се изтеглиха от стратегическия аванпост, съобщи говорителка на украинската войска, представена от Ройтерс.

" Военната интервенция завърши и…Змийският остров беше върнат под украинска пълномощия ", сподели на брифинг Наталия Хуменюк.

Според някои анализатори изтеглянето на Русия от острова, който се намира покрай югозападните крайбрежия на Украйна, може да отслаби блокадата на украинските пристанища.

Чуждестранен посланик, основан в Киев, сподели обаче пред Ройтерс, че това не е задоволително, с цел да бъде обезпечен безвреден пренос на украинско зърно.

" Има условие за разминиране и Русия към момента разполага с потенциал (военни кораби, системи за брегова защита и предимство по въздух), който би ѝ разрешил да загражда морските пътища “, посочи той.

За да деблокира пристанищата си по този начин, че да може да изнася зърно, Украйна ще се нуждае от поддръжка от съдружниците си и от основното подпомагане на Турция, сподели още дипломатът.

Русия съобщи в четвъртък, че се е изтеглила от Змийския остров като „ жест на благосклонност “, с цел да покаже, че не пречи на опитите на Организация на обединените нации да отвори филантропичен кулоар за експорт на зърно от Украйна.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР