Украинското зърно отново започна да тече през Черно море, благодарение

...
Украинското зърно отново започна да тече през Черно море, благодарение
Коментари Харесай

Може ли сделката за износа на украинско зърно да доведе до мир между Киев и Москва?

Украинското зърно още веднъж стартира да " тече " през Черно море, с помощта на съглашение, реализирано сред Русия и Украйна благодарение на Организация на обединените нации и Турция. Ако сделката издържи във времето, тя може да обезпечи облекчение на милиони, изправени пред апетит по целия свят, като в същото време избави солидния, рентабилен аграрни бранш на Украйна от финансов колапс.

Но има доста въпроси, които остават без отговор.

Ще доближи ли украинското зърно до най-бедните в света?

Във вторник, към три седмици след подписването на съглашението, първата пратка филантропична хранителна помощ отплава от Украйна - с към 23 000 тона пшеница, които пътуваха към Етиопия. Товарът на кораба, нает от Организация на обединените нации, беше по-малък от количеството, което генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в началото съобщи, че ще бъде превозено. Но това в реалност се трансформира в повратна точка в битката със международния апетит. Стига обаче да има повече кораби.

Първите доставки на зърно от Украйна не са отишли ​​при най-нуждаещите се хора в света и обратно на общоприетото разбиране, по-голямата част от това, което сега се изнася, не е пшеница. Царевицата е отпътувала за Обединеното кралство и Ирландия, до момента в който Италия е получила колета със слънчогледово семе и соя.

Длъжностни лица споделят, че има изцяло рационално пояснение за това - заклещеното в силозите на Украйна от началото на войната, е най-вече царевица - която нормално се употребява за храна на животни или биогориво, а не за изхранване на хора. Представител на Европейски Съюз пресметна, че единствено една четвърт от 20-те милиона тона зърно, които към момента се намират в силозите на Украйна, е пшеница.

Въпреки че зърното в Украйна не е единствено за човешка консумация, повторното отваряне на пристанищата на страната оказва помощ за решаването на казуса с глада в света. Въпреки че международните цени на храните са към момента високи, те спаднаха при подписването на договорката, което би трябвало да улесни разрастващите се страни да си разрешат импорт на храни.

В спешна работна група на Организация на обединените нации чиновници питат дали зърното в действителност ще отиде при тези, които имат най-голяма потребност от него. Но догатката в основата на съглашението е, че връщането на корабите в придвижване ще разреши на пазара да си свърши работата. Някои от обичайните клиенти на Украйна в Северна Африка и Югоизточна Азия - като Египет и Индонезия - може и да не са изправени пред цялостен апетит, само че се борят с растящите цени на храните, които заплашват продоволствената сигурност.

Дали най-гладните страни като Сомалия, Етиопия, Йемен и Южен Судан могат да се възползват директно от това съглашение зависи значително от това какъв брой дейна е Световната хранителна стратегия на Организация на обединените нации в закупуването на украинско зърно.

Ще желаят ли търговците в действителност да купуват зърно от Украйна?

Повечето от корабите, които до момента са напуснали Украйна според съглашението на Организация на обединените нации, са плавателни съдове, които са останали там, само че специалистите се чудят дали кораби ще желаят да влязат в пристанищата на Украйна.

Ключов метод за възобновяване на доверието в корабоплаването ще бъде предлагането на специфична военновременна застраховка на корабите, пресичащи черноморския кулоар. Някои застрахователи към този момент започнаха да оферират полици за отбрана на зърното на стойност до 50 милиона $ на транспортен съд. Има обаче чувство, че е нужна доста по-широка скица.

Притеснения има и за качеството на зърното, което месеци наред стои по корабите или в силозите. Razoni беше първият транспортен съд, който напусна Украйна с огромни фанфари, само че в последна сметка първичният му покупател в Ливан отхвърли да одобри зърното заради проблеми с времето и качеството.

Украйна е уверена, че корабите ще стартират да идват в по-големи количества, тъй като евентуалните облаги ще бъдат високи.

Ще избави ли черноморската договорка украинските фермери?

Сделката е от решаващо значение, тъй като - в случай че се реализира - може да обезпечи по този начин нужната помощ за стопанската система на Украйна и да разреши на фермерите да засадят култури през есента.

Анализът на Киевското учебно заведение по стопанска система откри, че заради войната на Русия селскостопанският бранш на Украйна е изгубил 50 % от брутната продукция през 2021 година и войната предизвиква " големи проблеми с ликвидността “ на фермерите, които би трябвало да продават реколтата си с отстъпка.

Фермерите сега прибират култури като пшеница, само че в случай че 20-те милиона тона в силозите не бъдат изчистени, тогава ще има рецесия със съхранението - спомагателни 65 милиона тона зърно и маслодайни семена се чака да бъдат прибрани това лято.

Може ли договорката със зърното да докара до мир?

Турция, която оказа помощ за сключването на съглашението за зърно, счита, че пактът би трябвало да бъде проект за бъдещо спокойно съглашение. Такива гласове се чуват от Организация на обединените нации и изпълнителната власт в Турция.

Но специалистите считат, че това е единствено пожелателно мислене. Разрешаването на казуса с лимитираната търговия е надалеч от това Русия фактически да спре военните дейности в Украйна и да изтегли силите си.

Евгения Габер, старши помощник на Атлантическия съвет, който също е някогашен украински посланик, означи, че Украйна и Русия даже не са подписали едно и също парче хартия за договорката за зърно. Вместо това са подписали огледални покупко-продажби с Турция и Организация на обединените нации - знак за липса на доверие.

Експерти считат, че апелите на Турция за мир посредством договаряния може даже да са индиректно обръщение от Москва, защото офанзивата на Русия против Украйна губи своята мощ.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР