Украинското зърно, което влиза в страната ни, не е опасно.

...
Украинското зърно, което влиза в страната ни, не е опасно.
Коментари Харесай

Гечев за вноса на украинско зърно: България е от страните, които страдат от солидарността си

Украинското зърно, което влиза в страната ни, не е рисково. Прави се подсилен фитосанитарен надзор, по-голяма част от пробите дават отговор на европейските условия. Не споделям, че зърното от Украйна е некачествено, само че това, което произвеждаме в България, съгласно мен е по-добро. Това съобщи пред служебният министър на земеделието Явор Гечев по отношение на проблемите в активността на зърнопроизводителите у нас.

" Ние не можем да ограничим вноса на украинско зърно. Това, което вършим, е да организираме спомагателен фитосанитарен надзор ", акцентира Гечев. 

По думите му некачествена продукция няма по какъв начин да влезе на българския пазар, но у нас се основава рецесия на свръхпредлагане и това въздейства на цените. Страната ни към този момент е поискала съответни ограничения от Брюксел, посочи още Гечев.

" Солидарни сме с Украйна, само че не трябва да страдаме от тази взаимност. Европа направи правилник, посредством който сподели, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без спомагателен фитосанитарен надзор. Но подобен въпреки всичко се прави в Румъния, а и нас - и още един, по гледище на българските зърнопроизводители ", изясни служебният министър на земеделието.

Той беше безапелационен, че България би трябвало да пази ползите на своите производители.

" Протестите на зърнопроизводителите не бяха в над 10 страни, те не са единствено тук, само че България е една от страните, които в действителност страдат от солидарността си, и ние в последна сметка би трябвало да оказваме помощ на нашите аграрни производители, тъй като видяхте какво е положението ", акцентира Явор Гечев и продължи:

" Всичко, което произвеждаме в България, се прави по европейски стандарт. Това в трети страни не се прави. Не споделям, че зърното, което влиза от Украйна, не дава отговор на качеството - дава отговор, само че въпросът е, че в случай че ползвате българско зърно, то обезпечено е качествено, дава отговор на всичките европейски стандарти и съгласно мен е по-добро ".

По думите на служебния министър през миналите две седмици процедурата за приемане на заявки за подкрепяне на земеделските производители е ускорена и по този начин са обработени 37 000 документа.

Благодарение на напъните на чиновниците на Министерството на земеделието и Държавен фонд " Земеделие " до края на месеца малко над 440 млн. ще отидат при производителите.Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски правилник - 5% от цената на Програмата за развиване на селските региони или към 60 млн. ", уточни Гечев.

Според него обаче това подкрепяне няма да се усети от потребителите, защото цените в магазините надали ще паднат.

По отношение на дефицита на дърва за отопление Гечев сподели, че повода не се корени в понижен рандеман. Той бил с 30% по-голям спрямо предходната година. " Но защото газът нарастна, множеството консуматори минаха на дърва. Затова има дефицит. А страната не добива дървесина - това се прави от частни компании, които играят на търгове ", изясни земеделският министър.

За наводненията в Карлово Гечев удостовери, че са поискани средства като помощ от Европа. Той напомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и към 250 души от държавните и общинските администрации, а през днешния ден се чакат и над 1000 доброволци.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР