Украинското военно разузнаване твърди, че е потвърдило използването на сателитни

...
Украинското военно разузнаване твърди, че е потвърдило използването на сателитни
Коментари Харесай

Украйна твърди, че руските сили използват мрежата Starlink в окупирани райони

Украинското военно разузнаване твърди, че е удостоверило потреблението на сателитни връзки Starlink от съветските сили в окупирани региони, представени от CNN.

Той споделя, че е прихванал диалози, които демонстрират, че терминалите Starlink се употребяват за обезпечаване на достъп до интернет на съветската 83-та въздушно-щурмова бригада, настояща в региона на Донецк.

Компанията SpaceX на Илон Мъск, която има Starlink, твърди, че не прави никакъв бизнес с съветското държавно управление или неговата войска.

„ Ако SpaceX получи информация, че терминал Starlink се употребява от глобена или неупълномощена страна, ние изследваме изказванието и подхващаме дейности за деактивиране на терминала, в случай че бъде доказано “, се споделя в изказване на компанията.

Starlink, която употребява мрежа от спътници за даване на широколентов достъп, споделя, че услугата й няма да работи в Русия, макар че в изказването не се загатва дали ще работи в окупирана Украйна.

Услугата играе решаваща роля в връзките на украинското полесражение. Миналата година Кирило Буданов, началник на Главното украинско разследващо ръководство, сподели, че „ безусловно всички фронтови линии ги употребяват “.

Искът на Украйна следва разкрития за потреблението на сателитната система във войната, направени в биография на притежателя на Starlink Илон Мъск, написана от Уолтър Айзъксън.

Според фрагмент от книгата, Мъск скрито е наредил на своите инженери да изключат сателитната информационна мрежа на неговата компания Starlink покрай брега на Крим предходната година, с цел да осуетят скрита украинска офанзива против съветския военноморски флот.

Докато украинските подводни дронове, вързани с експлозиви, се приближиха до съветския флот, те „ изгубиха връзка и безвредно се изхвърлиха на брега “, написа Айзъксън.

Решението на Мъск, което накара украинските чиновници да го молят да включи още веднъж спътниците, беше подбудено от изострен боязън, че Русия ще отговори на украинска офанзива против Крим с нуклеарни оръжия, боязън, подбуден от диалозите на Мъск с високопоставени съветски чиновници, съгласно Айзъксън.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР