Украинското правителство обяви, че е отворен най-големия пропускателен пункт за

...
Украинското правителство обяви, че е отворен най-големия пропускателен пункт за
Коментари Харесай

Украйна и Полша отвориха ключов граничен пункт въпреки протести

Украинското държавно управление разгласи, че е отворен най-големия пропускателен пункт за товарни коли на границата с Полша след повече от месец митинги на полските превозвачи, съобщи Агенция Франс Прес.

" Блокадата на граничния пункт Ягодин-Дорохуск завърши. Стабилният трафик на камиони беше обновен в 14:00 ч. локално време ", заяви министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков във Фейсбук.

По думите му първите 15 камиона, пътуващи за Украйна, към този момент са вътре в граничния пункт от полска страна, а други 25, пътуващи за Полша, са почнали процедурите от украинска страна.

" Границата би трябвало да бъде изцяло отворена и не би трябвало да се позволяват по-нататъшни блокади ", настоя той.

В началото на ноември полски транспортни компании блокираха първо три, а по-късно и четирите гранични пункта за тежкотоварни коли сред Украйна и Полша в символ на митинг против украинските водачи на камиони, чиято конкуренция те считат за нечестна.

Преди всичко те упорстват за възобновяване на европейската разрешителна система за украинските транспортни компании, които изпращат камиони в Полша.

Блокадата сътвори безкрайни опашки на границата и съставлява сериозен стопански проблем за Киев, който разчита значително на пътя за своя експорт и импорт на артикули.

Първоначално подписано за една година през юни 2022 година, съглашението за либерализиране на товарния превоз сред Украйна и Европейски Съюз след това беше удължено до юни 2024 година, написа БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР