Украинското посолство осъди интервю на председателя на СЕМ Соня Момчилова

...
Украинското посолство осъди интервю на председателя на СЕМ Соня Момчилова
Коментари Харесай

Украинското посолство поиска мерки срещу шефа на СЕМ заради интервю в YouTube

Украинското посолство осъди изявление на ръководителя на Съвет за електронни медии Соня Момчилова в предаването на Асен Генов " Контракоментар " и настоя за опровергаване. Става въпрос за фрагмент, в който тя споделя, че не може да се съгласи с изказвания, че родните медии били проводник на кремълски ползи и информация, като прибавя, че " агитация има и в противоположна посока " и дава образец: " за болестта на Путин, по тази причина, че е починал, за Буча и по този начин нататък ".

Посолството на Украйна не е според с думите й и съобщи, че " смята за неприемливи и манипулативни изказванията на ръководителя на Съвета на електронни медии госпожа Соня Момчилова във връзка Бучанската покруса ".

" Категорично настояваме, че е неприемливо изопачаването на обстоятелствата в изискванията на широкомащабната въоръжена експанзия на русия против Украйна. Трагедията в Буча беше приета от интернационалната общественост с приемането на декларация, към която Република България публично се причисли през април 2023 година След деокупацията на Буча напролет на 2022 година интернационалните специалисти записаха 1400 убийства (включително 37 деца), голям брой обстоятелства на изнасилвания, тортури и други военни закононарушения. Към момента се проверяват съвсем 11 000 военни закононарушения в Киивска област ", пишат в позицията си от украинската амбасада. И добавя, че в Международния углавен съд и Специалния арбитражен съд са събрани доказателства за 96 000 военни закононарушения, по какъв начин то и опустошения на значима гражданска инфраструктура.

" Посолството на Украйна чака от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровергаване и взимане на нужните ограничения за реагирането по отношение на рисковите и подвеждащи изказвания, касаещи зверствата на съветските окупатори в Буча, което опонира на формалната позиция на Република България като държава-членка на Европейски Съюз и НАТО ", упорстват от задачата.

От Съвет за електронни медии побързаха да отговорят, като в позицията си се разграничиха от мнението на председателката си.

" Съветът за електронни медии изрично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за колосален акт на мъчения и убийства на цивилни жители, поради отразяването на които Съвет за електронни медии се сезира преди повече от година ", пишат от медийния съвет.

И допълват, че във връзка войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени голям брой наблюдения на стратегии на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и малкия екран. Налице са към този момент формирани административнонаказателни производства и са наложени имуществени наказания на снабдители, които отхвърлят жестокостите на войната, регистрират пред украинското посолство от българския медиен регулатор.

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР