Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в интервю за американския

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в интервю за американския
Коментари Харесай

Кулеба: Западът не трябва да се страхува от разпада на Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи в изявление за американския вестник Уолстрийт джърнъл, че западните страни не би трябвало да се опасяват от разпадането на Русия, както в миналото престанаха да се опасяват от разпадането на Съветския съюз.

Авторите на обявата означават, че западните съдружници на Украйна вършат всичко допустимо, с цел да предотвратят нейното проваляне във войната с Русия, но засега не всички на Запад харесват вероятността за безапелационна победа на Киев. При подобен сюжет Украйна ще си върне контрола освен върху териториите, изгубени по време на актуалната инвазия, само че и над Крим, както и върху елементи от Донецка и Луганска области, които бяха завладяни през 2014 година

Някои от тези съдружници се опасяват, че сходен резултат може да докара до цялостна дестабилизация на съветската страна, която разполага с нуклеарно оръжие, евентуално водеща до колапса на Руската федерация и широко публикувани цивилен безредици с непредвидими резултати за целия свят.

В отговор на това Кулеба сподели, че сходни страхове му припомнят за позицията на американския президент Джордж Буш-старши. В фамозната си тирада от 1991 година, известна като " Котлет по киевски ", той предизвести за заплахите от " самоубийствения шовинизъм " и призова Украйна да се откаже от концепцията за самостоятелност от Москва в името на спасяването на Съветския съюз.

" Призовавам света да не се опасява от колапса на Русия. След като колелата на историята стартират да се въртят, никой човек не може да ги спре. Вместо да мислим по какъв начин да помогнем на Русия да оцелее и да стане естествен член на интернационалната общественост, време е да приемем обстоятелството, че Русия не може да бъде естествен член на интернационалната общественост. Не мисля, че светът ще се разпадне, в случай че Русия се разпадне. Но Русия ще бъде унищожена от личните си жители, както се случи с Руската империя, " съобщи Кулеба.

За последните офанзиви против съветски стратегически летища в Енгелс и Рязан. (Украйна не поема отговорност за тези офанзиви, а Кулеба отхвърли да разяснява съответни произшествия - думите му са общи.)

" Ние сме съсредоточени на първо място върху поразяване на цели, ситуирани в окупираните територии на Украйна, върху освобождението на нашата лична територия. Но, несъмнено, идеята, че Русия може да направи в Украйна всичко, което механически й е допустимо, до момента в който Украйна няма същото право, е концептуално неправилно, от морална и военна позиция ".

За освобождението на Крим

" Крим не се разграничава от другите елементи на Украйна. Украйна ще си върне всички свои територии, в това число Крим. Някои с военни средства, някои с дипломатически средства. Твърде рано е да се вършат прогнози за салдото сред тези два метода. "

За договарянията с Русия

" Русия се готви за нови борби, за нови настъпателни интервенции, а не за договаряния. Така че това не приказва нищо в интерес на готовността на Русия да стартира договаряния. "

" Няма да преговаряме по въпроса за териториалната целокупност на Украйна. През последните девет месеца преминахме през прекалено много премеждия и научихме уроците от по този начин наречения " Мински развой ", който ни измъчваше осем години, с цел да вършим в този момент някакви отстъпки във връзка с територията и хората, живеещи на нея.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР