Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване
Коментари Харесай

Украйна отхвърля замразяване на конфликта с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че диалозите за решение на спора с Русия не могат да стартират просто с преустановяване на огъня, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ако някой си мисли, че може да замрази спора и след това да види по какъв начин ще го взема решение, значи не го схваща ", съобщи Кулеба на онлайн брифинг за африкански публицисти след обиколка в страни от Африка.

Над 100 кръга съвещания и опити за помирение с Русия след анексирането на Крим през 2014 година, доведоха до пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 година, означи Кулеба.

Делегация от африкански държавни глави възнамерява да посети Украйна и Русия през идващите дни с вярата, че ще убеди двете страни да спрат войната, съобщи представител на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса. Говорителят сподели, че към момента не е конкретизирана датата на визитата.

Подобно предложение значи съветските сили да останат на украинска земя при началото на договарянията. Украйна е казвала по-рано, че съветските сили би трябвало да се изтеглят, преди да стартират договаряния, а Москва желае Киев да признае съветски суверенитет над Крим като авансово изискване.

Инициативата се води от президента на Сенегал Маки Сал, който предходната година бе ръководител на Африканския съюз. Неговата страна не участва на последното гласоподаване в Организация на обединените нации, осъждащо дейностите на Русия, напомня Ройтерс.

Сегашният ръководител на Африканския съюз – президентът на Коморските острови Отман Газали, бе включен неотдавна в делегацията, в която влизат още президентите на Египет, Замбия, Демократична република Конго, Уганда и Южна Африка.

Кулеба бе на обиколка в Африка, с цел да завоюва поддръжка, показва Ройтерс и напомня, че 30 от 54 африкански страни членки на Организация на обединените нации гласоподаваха в поддръжка на резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща съветската инвазия.

Украинският външен министър съобщи, че сега се следи „ подем “ на връзките сред Украйна и Африка. Той сподели, че не знае детайлности за африканската задача за мир, само че я приветства.

" Очакваме да приемем тези президенти в Киев ", сподели Кулеба.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР