Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с турския си

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с турския си
Коментари Харесай

Кулеба обсъди с турския си колега запазването на зърнената сделка

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се срещна с турския си сътрудник Хакан Фидан в границите на Конференцията за възобновяване на Украйна в Лондон, заяви Си Ен Ен.


" Обсъдихме необятен набор от области, в които Украйна и Турция могат да реализират прогрес в двустранното съдействие. Потвърдих интереса на Украйна към опазване и разширение на самодейността " Черноморско зърно ", както и към активизиране на световната поддръжка за Формулата на мира ", написа Кулеба в Туитър.

В обновена информация от през вчерашния ден Организация на обединените нации съобщи, че износът в границите на самодейността е " понижен доста от пика от 4,2 млн. метрични тона през октомври 2022 година до 1,3 млн. метрични тона през май, което е най-ниският размер от началото на самодейността през предходната година ".

" Генералният секретар е отчаян от забавянето на темповете на инспекциите и изключването на пристанище Южни/Пивденни от Черноморската самодейност. Това докара до понижаване на придвижването на корабите, влизащи и излизащи от украинските морски пристанища, което докара до спад в доставките на съществени хранителни артикули за международните пазари ", се споделя в изказването.

Споразумението за Черноморската самодейност ще бъде възобновено на 17 юли.

Украйна е главен снабдител на зърно за Световната продоволствена стратегия. По данни на Европейската комисия на Украйна се падат 10 % от международния пазар на пшеница, 15 % от пазара на царевица и 13 % от пазара на ечемик. Тя е и основен международен състезател на пазара на слънчогледово олио.

Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Русия обмисля да се отдръпна от зърнената договорка, като означи, че Москва е взела участие в съглашението, с цел да поддържа връзки с " другарски " страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР