Украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе онлайн брифинг с журналисти

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба проведе онлайн брифинг с журналисти
Коментари Харесай

Кулеба: Ако Русия не бъде спряна в Украйна, тя ще създаде опасност за Европа и Централна Азия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба организира онлайн брифинг с публицисти от доста страни за хода на събитията от войната в неговата страна.

Той означи, че към този момент съвсем 25 месеца продължава съветската инвазия, " чиято  цел беше да унищожи Украйна ".

В тази връзка Кулеба предизвести, че в случай че Русия не бъде спряна в Украйна, заплаха съществува за страните от Европа и Централна Азия. Той уточни като претекст на съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През 1975 за дейностите му стремежът за възобновяване на мощта на Съветския съюз и Руската империя.

На фронтовата линия, разпростряла се на повече от 1000 км, ситуацията остава напрегната. Външният министър на Украйна означи засиленото потребление от съветска страна на планиращи бомби, с тегло от 500 до 1500 кг, чиято поразяваща мощ е огромна.

Що се отнася до офанзивите на съветските войски, Кулеба означи, че явно Москва не цени човешкия живот, заради което настъпващите съветски бойци безусловно минават през труповете на към този момент починалите си приятели. Той също по този начин уточни, че паралелно със сраженията на фронтовата линия войските на Русия нападат непрестанно цивилното население и гражданската инфраструктура.

" Дроновете са новите герои във войната ", означи Кулеба, допълвайки, че до края на годината страната му ще създаде 1 000 000 бойни дрона.

По отношение на материалната обезпеченост на украинската войска, министърът уточни, тя има потребност от доставяне с ракети с по-голям обхват на деяние и бронирана техника, както и от боеприпаси за артилерията и системи за Противовъздушна отбрана.

" Нито една страна в света не желае мир повече от Украйна ", акцентира външният министър и добави, че страната му няма различен избор, с изключение на да се пази. Той добави, че президентът Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога е предложил формулата за мир, която е само вероятната.

На въпрос от маджарски публицист какво чака от идна среща идната седмица с унгарския външен министър, Кулеба отговори, че няма такава среща в програмата си и означи, че е разговарял с Петер Сиярто преди няколко месеца в Ужгород. Украинският външен министър добави, че Киев и Будапеща работят по развиване на двустранните връзки и изрази вяра Унгария да не спъва напъните на Киев за присъединение към Европейски Съюз и НАТО.

Във връзка с нападателните проекти на Москва Кулеба означи, че в случай че страните от Централна и Източна Европа, както и от Централна Азия не желаят да видят на своя територия съветски войски, то тогава би трябвало да оказват помощ на Украйна да ги победи на своя земя.

С Полша Украйна няма проблеми, с изключение на във връзка с търговията и селскостопанската продукция, уточни Кулеба.

Попитан какво е отношението на страните от Глобалния юг към страната му, украинският външен министър означи, че динамичността на политическите връзки зависи от протичащото се на фронта. В интервалите, когато украинската войска бележи триумфи, страните от Глобалния юг клонят към Киев, само че при смяна, т.е. придвижване на съветските войски, те стават " по-балансирани ".

Кулеба също по този начин уточни огромния капацитет на Китай да способства за края на войната в Украйна заради връзките сред Пекин и Москва и означи ползотворния диалог, който е провел на Международната конференция по сигурността в Мюнхен с външния министър на Китай Ван И.

Все още не може да бъде посочена дата за провеждането на среща на върха в Швейцария, на която Киев и неговите съдружници да обсъдят визията на президента Зеленски за мир в Украйна, означи Кулеба, защото организирането на присъединяване на голям брой държавни водачи изисква време.

Украинският външен министър не чака смяна в политиката на Кремъл след извършените през уикенда президентски избори в Русия, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР