Украинският удар по руския крайцер Москва е бил нанесен благодарение

...
Украинският удар по руския крайцер Москва е бил нанесен благодарение
Коментари Харесай

САЩ е дала информация на Украйна, за да потопят крайцера Москва

Украинският удар по съветския крайцер " Москва " е бил нанесен с помощта на американска разследваща информация, предоставена на Украйна. Първо за това заяви американската телевизия NBC, последвана от Washington Post и New York Times, които се базират на няколко американски чиновници на Пентагона, поискали да останат анонимни.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби отхвърли информацията и съобщи, че Съединени американски щати не са дали " съответна информация за ориентиране " на кораба " Москва "

В същото време Кърби удостовери и друга детайлност, върху която медиите обръщат внимание: решението за обстрел на съветския крайцер е взето от самите украинци и Съединени американски щати не са знаели авансово за това решение.

Американски източници удостоверяват украинската версия - крайцерът е ударен от две украински ракети " Нептун " на 13 април, следва пожар, а поради уврежданията корабът потъва.

Според американските източници въоръжените сили на Украйна са изстреляли ракети по крайцера, като първо са поискали информация за него от американците.

Представители на Съединени американски щати не назоваха броя на жертвите от екипажа, въпреки да удостоверяват, че той е огромен. Според разнообразни оценки екипажът на " Москва " е наброявал сред 416 и 680 души, както се оказва по-късно, в това число и моряци от наборен випуск.

Руската версия на събитията през цялото време предизвикваше и продължава да провокира доста въпроси: На 13 април съветските управляващи оповестиха, че на флагманския транспортен съд на Черноморския флот е избухнал пожар, който е довел до експлозия на муниции. На идващия ден съветски източници оповестяват, че корабът е потопен, до момента в който е бил влачен към Севастопол. Едва на 22 април съветското министерство на защитата оповестява, че вследствие на пожара е умрял един член на екипажа, а други 27 души са " изчезнали ". Оттогава няма известия за открити живи, както и удостоверение за жертви. Руските управляващи по този начин и не оповестиха повода за " пожара ".

Американски източници настояват, че те не са взели участие в решението за удара по " Москва " - то е било взето от украинските военни. Активно обаче в общественото пространство се утвърждава, че американското разузнаване постоянно дава на Украйна данни за придвижването на съветските кораби. Вчера " Ню Йорк Таймс ", също базирайки се на анонимни източници, писа, че точно данни от американското разузнаване е разрешило на украинските сили да убият извънредно огромен брой командири от съветската войска, въпреки че категорично се отбелязва, че ударът по командния пункт, където малко преди този момент се е намирал шефът на Генщаба на Русия Валерий Герасимов, не се основава на данни от американското разузнаване.

Съветът за национална сигурност на Съединени американски щати назова обявата безотговорна, а Пентагона уточни, че не са предоставени данни, които да разрешат самостоятелна офанзива против съветски военни командири, съобщи военният представител Джон Кърби, представен от Франс прес.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР