Украинският режисьор Сергей Лозница, който представи новия си филм на

...
Украинският режисьор Сергей Лозница, който представи новия си филм на
Коментари Харесай

Украински режисьор: Системният бойкот на руски артисти е неестествен“

Украинският режисьор Сергей Лозница, който показа новия си филм на кинофестивала в Кан, се опълчва на протеста на съветски актьори поради тяхната народност, макар „ опустошителната “ съветска инвазия в Украйна, съобщи Франс прес.

Документалният филм „ Естествена история на разрушението “ на Лозница беше показан в секцията „ Специални прожекции “. Той е основан на текст на немския есеист В. Г. Зебалд (1944-2001), в който е разказан феноменът на всеобщо заличаване на цивилното население и немските градове от въздушни набези на съдружниците през Втората международна война.

Редовно канен на кинофестивала с филми като „ Майдан “ за украинската гражданска война или „ Донбас “, 57-годишният Сергей Лозница предходната година беше в Кан, с цел да показа „ Бабин Яр “ за избиването на над 30 000 евреи през 1941 година, западно от Киев.

Лозница се разграничава от множеството свои сънародници. През март той беше отхвърлен от Украинската кино академия поради отхвърли си да сложи всички съветски създатели „ под общ знаменател “.

„ Да решаваш кои са положителни и неприятни е „ гротескно “. Подобно отношение е нечовешко. Как определяте какво е да си руснак? Заради паспорта си ли сте подобен, поради поданството си или поради етническата си принадлежност? Това е хлъзгав път “, сподели Лозница.

„ Аз съм твърдо уверен, че хората би трябвало да бъдат съдени съгласно техните изказвания и самостоятелните им дейности, а не съгласно паспортите им “, добавя режисьорът.

Някои гласове се надигнаха против включването на руснака Кирил Серебренников в конкурсната стратегия на 75-ия кинофестивал в Кан с кино лентата му „ Жената на Чайковски “. Режисьорът, който скъса с режима в родината си, живее в Берлин, където се откри след съветската инвазия в Украйна.

Филмовият фестивал в Кан разгласи при започване на март, че няма да приема съветски делегации, до момента в който нашествието на Русия в Украйна продължава. Тази мярка обаче не важи за създатели, които са скъсали с режима, напомня организацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР