Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно обръщение, че най-сложна

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно обръщение, че най-сложна
Коментари Харесай

Зеленски: Боевете край Бахмут се засилват. Украйна ще брани до последно града

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи във вечерно послание, че най-сложна остава обстановката край град Бахмут, за който се водят яростни боеве, а съветските войски, съгласно президента, понасят тежки загуби в тази посока.

 

" Най-тежката обстановка към момента е в Бахмут и боевете, които са значими за отбраната на града. Ще дам единствено един образец. Сега организираме Ставка [заседание на висшото командване] много постоянно - най-малко два пъти седмично.

Последното съвещание беше в четвъртък. А през днешния ден военачалник Сирски рапортува, че единствено от последната Ставка насам има към 800 убити врагове в негово направление - сподели Зеленски.

 

" Русия въобще не брои хората, като ги изпраща непрекъснато да щурмуват нашите позиции. Украйна ще брани до последно града

Интензивността на боевете единствено се усилва. Благодаря на всички украински бойци, които макар този безразсъден напън от страна на окупатора пазят нашите позиции и унищожават съветската войска ", добави украинският президент.

 

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски сподели през днешния ден, че обстановката към обсадения украински град Бахмут е " извънредно напрегната ", до момента в който съветските войски ускоряват настъплението си в опит да го обкръжат, съобщи Ройтерс.

 

Русия се пробва да прекъсне снабдителните линии на украинските бранители на Бахмут, станал сцена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или да се изтеглят. Това би дало на Русия първата ѝ огромна победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

 

" Независимо от забележителните загуби, врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови елементи на " Вагнер ", които се пробват да пробият защитата на нашите войски и да обкръжат града ", сподели военачалник Сирски, представен в приложението " Телеграм " на Медийния боен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

 

" В бранша на Бахмут обстановката непрестанно става по-тежка ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

" Врагът непрекъснато унищожава всичко, което може да се употребява за отбрана на нашите позиции за укрепления и защита. Нашите бойци, които пазят региона към Бахмут, са същински герои ", добави украинският президент

 

Украинската войска съобщи по-рано, че Русия е укрепила силите си в региона на Бахмут и обстрелва селища към града.

 

През миналото денонощие нашите бойци отблъснаха повече от 60 противников офанзиви, заяви армията рано тази заран за обстановката към Бахмут и околните източноукраински региони и добави, че украинските сили се отблъснали съветски офанзиви против селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

 

Украинският боен анализатор Олег Жданов сподели, че съветските сили са вбили чеп сред тези две села в желанието си да пресечен пътя в западна посока към Часив Яр.

 

Южната част на Бахмут е единственият регион, за който може да се каже, че е под украински надзор. Във всички останали региони обстановката е непредсказуема, сподели Жданов във видео коментар. Анализаторът акцентира, че е невероятно да се каже къде тъкмо минава фронтовата линия.

 

Залегнали в кални окопи

 

Украинските бойци в Донецка област са залегнали в кални окопи, откакто стоплянето размрази замръзналата земя. И двете страни остават на позициите си, тъй като, както виждате, пролетта значи тиня. Затова не е допустимо да се придвижиш напред, споделя 59-годишният Микола, пълководец на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня като следи обстановката на екрана на таблет.

 

Пролетното размразяване, наричано распутица, доста пъти в предишното е проваляло проектите на армии да правят набези в цяла Украйна и в западна Русия, трансформирайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Ройтерс видя няколко военни машини затънали в калта. В зигзаговиден окоп 25-годишният Володимир, пълководец на взвод, сподели, че хората му са подготвени да работят, без значение от атмосферните условия. " Когато ни укажат цел, това значи, че тя би трябвало да бъде унищожена ", споделя взводният пълководец.

 

" Там се водят яростни борби. Командването прави всичко допустимо, с цел да спре настъплението на врага през нашата територия ", сподели по украинската телевизия Сергий Черевати – представител на украинското Източно военно командване.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР