Украинският президент Володимир Зеленски уволни в неделя министъра на отбраната

...
Украинският президент Володимир Зеленски уволни в неделя министъра на отбраната
Коментари Харесай

Зеленски уволни министъра на отбраната Резников

Украинският президент Володимир Зеленски уволни в неделя министъра на защитата Олексий Резников, призовавайки за " нови подходи " в министерството, година и половина след съветската инвазия


Зеленски удостовери новината, клюки за която се носеха от известно време, във вечерното си послание към украинците в неделя.

 

" През тази седмица на Народното събрание ще бъде препоръчано да одобри и кадрово решение. Искам да го очертая в този момент. Реших да направя промяна на министъра на защитата на Украйна. Алексей Резников мина тези повече от 550 дни пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нов метод и други формати на взаимоотношение както с военните, по този начин и с обкеството като цяло ", съобщи украинският водач.

 

Смяната на Резников бе предстояща - към военното министерство имаше няколко абсурда свързани с подкупи в наборните комисии и раздути цени  при снабдяването на въоръжените сили. Украински депутати настояват, че промяната ще мине без проблеми в Радата, а Резников ще бъде назначен за украински дипломат във Англия.

 

Новият боен министър ще бъде Рустем Умеров.

 

Върховната Рада на Украйна добре познава този човек и господин Умеров не се нуждае от в допълнение показване. Очаквам от Народното събрание поддръжка за тази каниддатура ", съобщи Володимир Зеленски

 

В края на август депутатът Ярослав Железняк анонсира проектите за промяна на управлението на Министерството на защитата. Тогава той допусна, че Олексий Резников, евентуално, ще бъде назначен за дипломат във Англия, а вместо него министерството ще оглави ръководителят на Фонда за държавното имущество Рустем Умеров. Умеров беше назначен във фонда през септември 2022 година, когато беше още народен представител. 

 

" По дати: това е идната седмица, т.е. първата седмица на септември. По моя информация Резников ще напусне поста на министър на защитата и след това ще замине дипломат във Англия. Ако няма шумни кавги до тогава. Слуховете за това, че нещо не е както би трябвало с агремана, не са доказани ", съобщи Ярослав Железняк.

 

Самият Олексий Резников още при появяването на слуховете за своето уволняване съобщи, че е подготвен да си отиде самичък.

 

Кой е Рустем Умеров?

 

Рустем Умеров е роден през 1982 година в Узбекистан, където фамилията му е депортирано през 1944 година След репатрирането на кримските татари в края на 80-те години семейство Умерови се завръща в Крим. Завършва Националната академия за обществена администрация към президента на Украйна със компетентност стопанска система и финанси. Занимава се с предприемаческа и капиталова активност.

 

През 2019 година той беше определен във Върховната Рада от партията " Голос " Като представител на кримските татари.

 

Беше секретар на парламентарния комитет по правата на човека, деокупацията и реинтеграцията на краткотрайно окупираните територии в Донецка и Луганска област и Автономна република Крим. Шеф на Фонда за държавна благосъстоятелност на Украйна е от предходната година. 

 

Олексий Резников се смята за доближен на ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак. Самият Ермак би желал новият министър да е също от неговия кръг, като в това време враговете на Ермак, съгласно изявления в украинската преса, се бореха това да не се случи. Ако кандидатурата на Умеров бъде гласувана без проблеми, което евентуално ще стане, тогава може да се твърди, че ръководителят на администрацията е победил в апаратната война. Ермак беше присъединил Умеров през февруари 2022 година в делегацията за договаряния с Русия. Умеров има много обширни интернационалните контакти, включително и в Съединени американски щати още от времето, когато беше асистент на шефа на кримско-татарски Меджлис Мустафа Джемильов. Има доста тесни връзки и с управляващите в Турция.

 

В политическите кръгове в Киев споделят, че при положение на нужда Умеров може да се свърже по-бързо с Ердоган, в сравнение с представителите на украинския кабинет. Кримските татари за турците са като " мост на дружбата ", по този начин изяснява връзките си с Анкара Умеров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР