Зеленски сменя украинския министър на отбраната, като се позовава на необходимостта от „нови подходи“

...
Украинският президент Володимир Зеленски уволни своя министър на отбраната, позовавайки
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски уволни своя министър на отбраната, позовавайки се на необходимостта от „нови подходи“, тъй като войната с Русия навлиза в своя 19-ти месец.

„Тази седмица парламентът ще бъде помолен да вземе кадрово решение... Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна. Алексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война“, каза Зеленски.

Президентът номинира Рустем Умеров, бивш народен депутат на Украйна, за нов министър на отбраната.

„Върховната Рада (законодателният орган) на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров не се нуждае от допълнителни представяния“, каза Зеленски. „Очаквам парламентът да подкрепи този кандидат.

Резников е министър на отбраната от ноември 2021 г., като преди това е бил на други правителствени длъжности, като например вицепремиер, според биографията му на уебсайта на министерството на отбраната.

Отстраняването му идва в резултат на редица корупционни скандали, свързани с Министерството на отбраната на Украйна.

Зеленски уволни множество високопоставени служители в началото на годината заради скандал, свързан с доставките на военновременни доставки; заместник-министърът на отбраната на страната подаде оставка след обвинения в корупция; след това през август Зеленски уволни всички длъжностни лица, отговарящи за регионалните центрове за набиране на военни, позовавайки се на множество текущи наказателни производства.

Бившият министър на отбраната на Украйна Олексий Резников на Площада на независимостта в Киев, Украйна, на 10 март 2023 г. Бившият министър на отбраната на Украйна Олексий Резников на Площада на независимостта в Киев, Украйна, на 10 март 2023 г. Юрий Стефаняк/Global Images Ukraine/Getty Images

Въпреки че Резников не е замесен в нито един от тези скандали, те все още са забелязани да му нанасят щети чрез връзка.

А в събота един от най-могъщите украински олигарси и ключов поддръжник на Зеленски, Игор Коломойски, беше арестуван като част от разследване за измама.

 ВИЛНЮС, ЛИТВА – 12 ЮЛИ: Украинският президент Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (без снимка) говорят пред медиите на втория ден от срещата на върха на НАТО през 2023 г. на 12 юли 2023 г. във Вилнюс, Литва. Срещата на върха събира държавните глави на членки на НАТО и страни партньори от 11-12 юли, за да начертаят бъдещето на алианса, като кандидатурата на Швеция за членство и продължаващата война на Русия в Украйна са основни теми в дневния ред на срещата. (Снимка от Sean Gallup/Getty Images) ВИЛНЮС, ЛИТВА – 12 ЮЛИ: Украинският президент Володимир Зеленски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (без снимка) говорят пред медиите на втория ден от срещата на върха на НАТО през 2023 г. на 12 юли 2023 г. във Вилнюс, Литва. Срещата на върха събира държавните глави на членки на НАТО и страни партньори от 11-12 юли, за да начертаят бъдещето на алианса, като кандидатурата на Швеция за членство и продължаващата война на Русия в Украйна са основни теми в дневния ред на срещата. (Снимка от Шон Галъп/Гети изображения) Шон Галъп/Гети изображения/ФАЙЛ

Зеленски каза, че изкореняването на корупцията в правителството на Украйна е жизненоважно за шансовете на Киев да постигне дългоочакваното членство в НАТО и Европейския съюз.

Според доклад от 2021 г. на Transparency International Украйна е втората най-корумпирана страна в Европа след Русия. В световен мащаб тя се класира на 122-ро място от 180 държави.

Обещанието на Зеленски да отърве правителството от корупцията беше една от причините за бързото му изкачване на власт през 2019 г. Бивш комик, който играеше президента на Украйна в хитово телевизионно шоу, Зеленски нямаше нулев политически опит по време на избирането си – но успя да се докоснете до дълбоко вкорененото разочарование и отвращение на нацията от ширещата се корупция.

Украйна официално стана страна кандидатка за членство в ЕС миналата година, но Брюксел даде да се разбере, че Киев ще трябва да засили борбата си с корупцията, ако иска да стане пълноправен член.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР