Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за

...
Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредно заседание на Съвета за
Коментари Харесай

Екоцид: Какво е известно за взрива на ”Нова Каховка”? frognews.bg

Украинският президент Володимир Зеленски свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност и защита във връзка със случилото се. 

 

Военните към момента проучват мащаба на разрушението на Каховската водноелектрическа централа на р. Днепър. Има опасения, че хиляди къщи могат да бъдат наводнени. Руските сили обаче, които управляват региона, настояват, че вредите са единствено по горната част на централата, само че не и по самия язовир. 

Олександър Прокудин, шеф на военното районно ръководство на Херсон, заяви, че минимум осем обитаеми места в региона към този момент са наводнени. По думите му минимум 16 000 души са изложени на риск. Жителите на рисковите райони се изтеглят с рейсове до Херсон, след което ще бъдат преместени в разнообразни градове в страната, в това число столицата Киев. Влак ще отпътува за Херсон на юг към Николаев по обяд. 

Жизнен канал, пренасящ вода от Днепър до окупирания от Русия Крим, който стартира от Нова Хаковка, евентуално ще бъде обиден. Възможно е случилото се да застражи и Запорожката атомна централа, която се намира на брега на Днепър на към 160 км нагоре по течението. По-късно обаче от Енергоатом - украинската държавна нуклеарна компания, съобщи, че Запорожката АЕЦ не е застрашена и обстановката е под надзор. 

След гърмежа започнаха да циркулират и изображения в обществените мрежи, от които се вижда солиден пробив на язовирната стена на " Нова Каховка ". Водата на р. Днепър се излива надолу по течението по посока Херсон. Издадено е предизвестие за хората в ниските елементи на града да се изтеглят допустимо най-бързо и да потърсят заслон на високо. 

Заради случилото се към този момент се популяризира и дезинформация. Видео в Telegram претендира да демонстрира самия гърмеж на язовира, само че редакцията на BBC е открила, че става дума за фрагменти от предишния ноември, когато украинската войска унищожи железопътна връзка от северната страна на язовира като част от напъните да си върне региона към Херсон.

BBC обаче е открила няколко достоверни видеа. Едно от тях е снимано от въздуха и е споделено от украинския президент Володимир Зеленски. На него се виждат обилни вреди по бент. " Нова Каховка ". Има и фрагменти от близко, на които се вижда разрушена постройка. Предполага се, че това е Каховската водноелектрическа централа. Снимки отвисоко демонстрират огромни вреди по главната структура на язовира и вода, течаща свободно на юг от оборудването.

Ukranians blow up Kahovka dam Herson
— ZOKA (@200_zoka)
Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Юри Сак, консултант в министерството на защитата на Украйна, споделя пред програмата Today на BBC Radio 4, че прихванатите телефонни диалози демонстрират, че Русия е подготвена да нападна и други язовири. Обвиненията по отношение на Русия не са инцидентни. Твърди се, че Москва се опасява, че Киев ще употребява язовира, с цел да трансферира войски през реката в последната контраатака. 

 

Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк съобщи, че съгласно украинското разузнаване водноелектрическата централа в Каховка е била взривена от 205-та мотострелкова бригада на съветските въоръжени сили.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР