Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Съвета за сигурност

...
Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Зеленски пред ООН: Ще има още много градове като Буча

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник, откакто видеа и фотоси демонстрираха зверствата в Буча, осъществени от съветската войска. Украинският водач прикани Организация на обединените нации да предприеме дейности, като съобщи, че съветските военни би трябвало да бъдат подведени под отговорност за военните закононарушения в Буча и на други места в страната.

Зеленски съобщи, че има „ още доста градове като Буча “ и че „ светът занапред ще види какво са създали руснаците в други окупирани градове и райони на нашата страна “. Той съобщи, че минимум 300 души са били „ убити и измъчвани “ от съветските сили в Буча, покрай Киев, преди войските да се изтеглят от обсадения град.

Снимки и видеоклипове, за които се твърди, че демонстрират трупове по улиците на града, провокираха интернационална остра реакция против Москва, като в понеделник президентът Джо Байдън упрекна Владимир Путин във военни закононарушения и прикани за правосъден развой. „ Видяхте какво се случи в Буча “, сподели Байдън пред кореспонденти. „ Той е боен нарушител. “ Русия отхвърля да е нанасяла удари по цивилни жители в Буча или на други места в Украйна.

Същевременно съветската пропагандна машина се опита да показа фрагментите като неавтентични, като по съветските национални малките екрани се появи репортаж, съгласно който труповете в Буча са „ артисти “. Веднага след изявлението на Зеленски непрекъснатият съветски представител в Организация на обединените нации Василий Небензя отхвърли В Съвета за сигурност изказванията, че съветските войски са направили зверства в Украйна, заявявайки, че няма доказателства от очевидци.

Една от главните тези за това е, че фотосите са се появили няколко дни след изтеглянето на руснаците, а до момента в който те са били в града не е имало набези над цивилни жители. С помощта на сателитни фотоси, предоставени от американската компания „ Максар “, това изказване беше опровергано. Снимка от 19 март, за която първо заяви New York Times, директно опонира на изказванието на съветския външен министър Сергей Лавров, че фрагментите с тела, които се появиха през последните дни, са „ инсценирани “ след изтеглянето на руснаците. На фотографията се виждат обекти, които наподобяват като тела, навръх местата, където след това са били открити от украинските сили, когато те са си възвърнали контрола над града северно от Киев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР