Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на ЕС да не

...
Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на ЕС да не
Коментари Харесай

Зеленски приветства ЕК за отмяната на забраната за износ, заплаши съседните страни с ответна реакция

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Европейски Съюз да не удължава възбраната за импорт на зърно от Украйна и го назова образец за същинско единение и доверие, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

След като Полша, Словакия и Унгария оповестиха, че ще наложат лични забрани - директно след оповестената от Брюксел анулация, Зеленски съобщи, че в случай че прилежащи страни нарушават правото на Европейски Съюз, " Украйна ще отговори по цивилизован метод ".

" За европейското единение в този момент е значимо да се работи също и на двустранно ниво, тъй че съседите да поддържат Украйна по време на войната ", написа той в " Телеграм " след диалог с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" И в случай че решенията на нашите съседи не са съседски, Украйна ще отговори по цивилизован метод ", добави той.

Украинският министър председател Денис Шмигал също приветства решението на Европейски Съюз като " правомерна и обективна " и съобщи, че тя ще помогне за поддържането на международната продоволствена сигурност.

 

" Призоваваме обособените страни - членки на Европейски Съюз, да се въздържат от противозаконни, едностранни ограничавания върху украинските селскостопански артикули ", добави той в Телеграм. " Такива ограничавания могат да станат обект на арбитраж пред Световната комерсиална организация ".

Той добави, че Киев е подготвен да работи взаимно с Комисията и прилежащите страни и изрази убеденост, че " ще успеем да намерим обща визия и взаимноизгодни подходи ".

Зеленски удостовери също по този начин, че силите на Киев са завладяли село Андриевка (на съветски Андреевка), намиращо се наоколо до Бахмут.

" За Украйна това е забележителен и доста нужен резултат ", сподели той за освобождението на Андриевка в ежедневното си видеообръщение. Украинските войски работят и в прилежащите обитаеми места Клишчиевка (Клешчеевка) и Курдюмивка, добави той. Генералният щаб на Украйна заяви за освобождението на Андриевка още сутринта, откакто сходни известия от предходния ден се оказаха преждевременни.

Подобно комплициране имаше и към село Клишчиевка, за което сражаващите се там украински войски първо оповестиха, че е освободено, а по-късно отдръпнаха известието за триумфа, като обявиха, че боевете към селото към момента не престават.

Украинският общоприет щаб съобщи, че съветските сили, които се борят в Андриевка, са понесли тежки загуби.

По-рано украинската противовъздушна защита заяви, че е свалила всичките 17 съветски бойни дрона, които през нощта са атакували Хмелницкия район в западната част на страната.

Украйна се пробва да си върне елементи от Донецк на фона на съветското настъпление. През май съветската войска и наемниците от " Вагнер " бяха открили надзор над основния град Бахмут, след месеци на сражения с тежки загуби. Сега украинската контраатака се пробва да настъпи по фланговете на Бахмут.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР