Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за териториите на Руската

...
Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за териториите на Руската
Коментари Харесай

Зеленски подписа ключов указ за териториите на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски подписа декрет " за териториите на Руската федерация, които са били исторически обитаеми с украинци ". Документът се отнася за украинците, живеещи на територията на Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област на Руската федерация, съобщи " Фокус ".

" Днес би трябвало да предприемем стъпки освен за подсилване на единството на Украйна и нашия народ, само че и да действаме за единството на правата и свободите, истината за украинците, истината за нас и истината за нашата история. За тази цел през днешния ден подписах указа " За териториите на Руската федерация, исторически обитаеми с украинци, съобщи Зеленски във видеообръщение.



Той добави, че това значи " връщане на истината за историческото минало в името на бъдещето на Украйна “.

" Той унищожава аргументацията на Кремъл за връщането на " съветските " земи в хода на инвазивната руско-украинска война. Но не допуска никакви териториални искания на Украйна към Руската федерация ", показва Владимир Фесенко, ръководител на Центъра за приложни политически проучвания " Пента ", представен от УНИАН.

" Украинската общественост и украинската нация имат свои представители в разнообразни страни по света, в това число и в страната, чието управление разпростра война против страната. По този метод ви подсещаме, че украинци има и в самата Руска федерация. Нещо повече, териториите, посочени в указа, са места на историческо престояване на украинци ", разяснява Фесенко.



Защо това е значимо? Защото в този момент Русия предявява териториални искания към Украйна. Тя анексира украинска територия, както споделят руснаците, " съветски земи ". В реалност това са земи, в които исторически са живели украинци, само че това са земи, които исторически са били мултиетнически, като Крим.

" Но с този декрет ние подсещаме на руснаците, че украинци също живеят на територията на Руската федерация ", акцентира Фесенко.

" Указът на президента на Украйна има освен алегорично значение, само че е и увещание към руснаците, че техните причини във връзка с окупираните територии не са годни. В края на краищата, в случай че следваме тази логичност, Русия би трябвало да даде по-голямата част от териториите си на други нации, които исторически са живели там ", показва Фесенко.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР