Пълен текст: Речта на Зеленски пред Общото събрание на ООН

...
Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Ню Йорк, за да
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Ню Йорк, за да говори лично пред Общото събрание на ООН за първи път, откакто Москва започна пълномащабното си нахлуване в страната му през февруари 2022 г.

Облечен в запазената си марка каки зелена риза, той призова държавите-членки да се обединят, за да се противопоставят на руската агресия и подчерта необходимостта от мир, който признава териториалната цялост на Украйна.

Продължете да четете

списък от 4 елемента Зеленски призовава за глобално единство срещу Русия в речта на Общото събрание на ООНВойната между Русия и Украйна: Списък с ключови събития, ден 574Русия започва въздушни атаки срещу град Лвов в западната част на УкрайнаУкраински командир твърди, че 3 елитни руски бригади са „смазани“ в източниякрай на списъка

Ето пълния текст на речта на Зеленски от 19 септември.

Приветствам всички, които са за общи усилия! И обещавам – ако сме наистина обединени, можем да гарантираме справедлив мир за всички нации. Нещо повече, единството може да предотврати войни.

Дами и господа, г-н генерален секретар! Колеги лидери!

Тази зала е видяла много войни, но не като активен защитник срещу агресиите. В много случаи страхът от войната, последната война, беше най-силен тук – войната, след която никой повече нямаше да се събере в залата на Общото събрание.

Третата световна война се разглеждаше като ядрена война. Конфликт между държави по пътя към ядрените оръжия. Други войни изглеждаха по-малко страшни в сравнение със заплахата от така наречените „велики сили“, които изстрелват ядрените си запаси.

И така, 20-ти век научи света да се въздържа от използването на оръжия за масово унищожение – да не разполага, да не разпространява, да не заплашва и да не изпитва, а да насърчава пълно ядрено разоръжаване.< /p>

Честно казано, това е добра стратегия.

Но това не трябва да е единствената стратегия за защита на света от тази последна война.

Украйна се отказа от третия си по големина ядрен арсенал. Тогава светът реши, че Русия трябва да стане пазител на такава сила. И все пак историята показва, че Русия е тази, която най-много заслужава ядреното разоръжаване през 90-те години. И Русия го заслужава сега – терористите нямат право да притежават ядрени оръжия.

Но наистина не ядрените оръжия са най-страшните сега.

Докато ядрените оръжия остават на място, масовото унищожение набира скорост. Агресорът въоръжава много други неща и тези неща се използват не само срещу нашата страна, но и срещу всички ваши.

Колеги лидери!

Има много конвенции, които ограничават оръжията, но няма реални ограничения за въоръжаването.

Първо, позволете ми да ви дам пример – храната.

От началото на пълномащабната война украинските пристанища в Черно и Азовско море са блокирани от Русия. И досега пристанищата ни по река Дунав остават обект на ракети и дронове. И това е ясен опит на Русия да въоръжи недостига на храни на световния пазар в замяна на признаване на някои, ако не и всички, завзети територии.

Русия пуска цените на храните като оръжие. Въздействието се простира от атлантическото крайбрежие на Африка до Югоизточна Азия. Това е скалата на заплахата.

Бих искал да благодаря на онези лидери, които подкрепиха нашата Черноморска инициатива за зърно и програмата „Зърно от Украйна“. Обединени, накарахме оръжията отново да се превърнат в храна. Повече от 45 нации видяха колко е важно украинските хранителни продукти да бъдат достъпни на пазара... от Алжир и Испания до Индонезия и Китай.

Дори сега, когато Русия подкопа Черноморската инициатива за зърно, ние работим за осигуряване на хранителна стабилност. И се надявам, че много от вас ще се присъединят към нас в тези усилия.

Стартирахме временен коридор за морски износ от нашите пристанища. И ние работим усилено, за да запазим сухопътните пътища за износ на зърно. И е тревожно да се види как някои в Европа играят солидарност в политически театър – правейки трилър от зърното. Може да изглежда, че играят собствената си роля, но всъщност те помагат да се постави сцената на московски актьор.


Второ, въоръжаване на енергията.

Много пъти светът е бил свидетел как Русия използва енергията като оръжие. Кремъл използва петрола и газа като оръжие, за да отслаби лидерите на други страни.

Сега заплахата е още по-голяма.

Русия въоръжава ядрената енергия. Той не само разпространява своите ненадеждни технологии за изграждане на ядрени електроцентрали, но също така превръща електроцентралите на други страни в истински мръсни бомби.

Вижте какво направи Русия с нашата Запорожка електроцентрала – обстреля я, окупира я и сега изнудва другите с изтичане на радиация.

Има ли смисъл да се намаляват ядрените оръжия, когато Русия въоръжава атомни електроцентрали? Страшен въпрос.

Глобалната архитектура за сигурност не предлага отговор или защита срещу такава коварна заплаха от радиация... И досега няма отговорност за изнудвачите с радиация.

Третият пример са децата.

За съжаление различни терористични групи отвличат деца, за да окажат натиск върху техните семейства и общества. Но никога преди масовото отвличане и депортиране нямаше да стане част от правителствената политика. Не и досега.

Знаем имената на десетки хиляди деца и имаме доказателства за стотици хиляди други, отвлечени от Русия в окупираните територии на Украйна и по-късно депортирани. Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за това престъпление.

Опитваме се да върнем децата у дома, но времето минава. Какво ще стане с тях? Тези деца в Русия са научени да мразят Украйна и всички връзки със семействата им са прекъснати... Това очевидно е геноцид.

Когато омразата е оръжие срещу една нация, тя никога не спира дотук.

Всяко десетилетие Русия започва нова война. Части от Молдова и Грузия остават окупирани. Русия превърна Сирия в руини. И ако не беше Русия, химическите оръжия никога нямаше да бъдат използвани там в Сирия. Русия почти погълна Беларус. Очевидно заплашва Казахстан и балтийските държави… И целта на настоящата война срещу Украйна е да превърне нашата земя, нашите хора, нашите ресурси в оръжие срещу вас – срещу международния ред, основан на правила.

Много места в залата на Общото събрание може да останат празни, ако Русия успее с предателството и агресията си.


Дами и господа!

Агресорът разпръсква смърт и разрушава дори без ядрени оръжия, но резултатите са еднакви.

Виждаме градове и села в Украйна, заличени от руската артилерия. Изравнен със земята напълно! Виждаме войната на дронове.

Знаем възможните последици от разпространението на войната в киберпространството. Изкуственият интелект може да бъде обучен да се бие добре – преди да се научи да помага на човечеството. Слава богу, хората още не са се научили да използват климата като оръжие. Въпреки че човечеството се проваля в целите на политиката си в областта на климата – това означава, че екстремното време все пак ще повлияе на нормалния глобален живот и някаква зла държава също ще използва оръжие за своите резултати.

И когато хората по улиците на Ню Йорк и други градове по света излязоха на протест срещу климата – всички сме ги виждали… И когато хората в Мароко, Либия и други страни умират в резултат на природни бедствия… И когато острови и държави изчезват под водата... И когато торнадото и пустините се разпространяват в нови територии... И когато всичко това се случва, едно неприродно бедствие в Москва реши да започне голяма война и да убие десетки хиляди хора.

Трябва да действаме обединени – да победим агресора и да съсредоточим всичките си възможности и енергия за справяне с тези предизвикателства.

Както ядрените оръжия са ограничени, по същия начин агресорът трябва да бъде ограничен и всичките му инструменти и методи на война. Всяка война сега може да стане окончателна, но е необходимо нашето единство, за да сме сигурни, че агресията НЯМА да нахлуе отново.

И не диалогът между така наречените „велики сили“ някъде зад затворените врати може да ни гарантира новата ера без войни, а откритата работа на всички нации за мир.

Миналата година представих очертанията на украинската мирна формула на Общото събрание на ООН. По-късно в Индонезия представих пълната формула. А през изминалата година Формулата на мира се превърна в основа за актуализиране на съществуващата архитектура за сигурност – сега можем да върнем живота на Хартата на ООН и да гарантираме пълната мощ на основан на правила световен ред.

Утре ще представя подробностите на специално заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Основното е, че не става въпрос само за Украйна. Повече от 140 държави и международни организации подкрепиха изцяло или частично украинската формула на мира. Украинската формула на мира става глобална. Неговите точки предлагат решения и стъпки, които ще спрат всички форми на въоръжаване, които Русия използва срещу Украйна и други страни и може да бъде използвано от други агресори.


Вижте – за първи път в съвременната история имаме шанса да прекратим агресията при условията на нацията, която беше нападната. Това е реален шанс за всяка нация – да гарантирате, че агресията срещу вашата държава, ако се случи, не дай Боже, ще приключи не защото земята ви ще бъде разделена и ще бъдете принудени да се подчинявате на военен или политически натиск, а защото вашата територия и суверенитетът ще бъде напълно възстановен.

Стартирахме формата на срещи между съветници по националната сигурност и дипломатически представители. В Хирошима, в Копенхаген и в Джеда бяха проведени важни разговори и консултации по прилагането на Формулата на мира. И ние подготвяме среща на върха за глобален мир. Каня всички вас – всички вас, които не толерирате никаква агресия – да подготвим съвместно Срещата на върха.

Наясно съм с опитите да се правят сенчести задкулисни сделки. На злото не може да се вярва – попитайте Пригожин [бившия шеф на наемническата група Вагнер] дали човек залага на обещанията на Путин.

Моля, чуйте ме.

Нека единството реши всичко открито.

Докато Русия тласка света към последната война, Украйна прави всичко, за да гарантира, че след руската агресия никой в ​​света няма да посмее да нападне която и да е нация. Въоръжаването трябва да бъде ограничено. Военните престъпления трябва да бъдат наказани. Депортираните хора трябва да се върнат у дома. И окупаторът трябва да се върне на собствената си земя.

Трябва да сме обединени, за да успеем.

Слава Україні! [Превод: Слава на Украйна!]

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР