Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за

...
Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за
Коментари Харесай

Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли апела на папа Франциск за мирни договаряния с Русия, определяйки го като " виртуално ходатайство " от разстояние, съобщи Ройтерс.

Зеленски не разяснява директно Светия отец или позицията му в постоянното си вечерно видеообръщение, само че загатна, че концепцията на папата няма нищо общо с напъните на религиозните фигури в Украйна да оказват помощ на страната, отбелязва Ройтерс.

" Те ни поддържат с молебствия, с диалози и с каузи. Това в действителност съставлява връзката сред църквата и народа ", уточни Зеленски. " А не отнякъде на разстояние от 2500 км да се прави виртуално ходатайство сред някой, който желае да живее, и някой, който се пробва да те унищожи ", добави украинският президент.

Швейцарската социална телевизия в събота разгласява на уеб страницата си фрагменти от интервюс главата на Римокатолическата черква, записано предишния месец, в което той прикани Украйна да " има куража да развее бялото знаме " и да договаря за преустановяване на войната с Русия.

 

" Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме. Никога няма да развеем други знамена ", написа по-рано през вчерашния ден украинският външен министър Дмитро Кулеба в обществената мрежа „ Екс “.

Кулеба предизвести, че не би трябвало да се повтарят грешките от предишното и прикани за поддръжка на Украйна и нейното население, което се бори за живота си, заяви Укринформ.  " Най-силен е този, който в битката сред положителното и злото застава на страната на положителното, вместо да се пробва да ги слага на една и съща основа и да го назовава „ договаряния “. Междувременно, когато става въпрос за бял байрак, ние знаем тактиката на Ватикана от първата половина на 20-и век. Призовавам да заобикаляме да повтаряме грешките на предишното и да поддържаме Украйна и нейните хора, който просто се борят за живота си ", добави той, визирайки позицията на Римокатолическата черква по отношение на нацистка Германия.

Кулеба изрази вяра, че папа Франциск ще успее да откри опция да посети Украйна. " Благодарим на негово светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молебствия за мир и е продължим да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще откри опция да направи апостолическо посещаване в Украйна, с цел да поддържа милионите украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци ", написа Кулеба.

Папа Франциск беше неведнъж неодобрен през днешния ден за думите си в изявление пред швейцарска телевизия, част от което беше публикувано през вчерашния ден от Ройтерс.

Към рецензиите се причисли и полският министър на външните работи Радослав Шикорски, представен от ДПА. „ Какво ще кажете да насърчим Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна като отплата? Тогава мирът ще се върне неотложно, без да има потребност от договаряния “, написа Шикорски в " Екс ".

По-рано през вчерашния ден шефът на пресслужбата на Ватикана изясни, че папата не е имал поради, че Украйна би трябвало да се съобщи.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР