Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в петък годишнината от изтеглянето

...
Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в петък годишнината от изтеглянето
Коментари Харесай

Никога няма да простим. Зеленски отбеляза годишнината от убийствата в Буча

Украинският президент Володимир Зеленски означи в петък годишнината от изтеглянето на съветските сили от град Буча, където те оставиха след себе си стотици тела на убити цивилни.

Буча е дребен град край Киев и беше високомерен от Русия в границите на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 година След изтеглянето на съветските сили от града Киев ги упрекна в всеобщо ликвидиране и военно закононарушение.

Във видеоклип, оповестен в обществените мрежи, Зеленски назова случилото се в Буча " знак на зверствата ", осъществени от съветските военни. " Ние в никакъв случай няма да извиним. Ще накажем всички отговорни ", добави той.

Тъй като съветските военни бяха принудени бързо да изоставен Буча и Ирпин, различен град в покрайнините на Киев,

След несполучливия опит за завладяване на украинската столица при започване на войната съветските военни бяха принудени бързо да изоставен Буча и Ирпен, различен град край Киев. Малко по-късно, при започване на април се появиха фотоси на мъртвите тела, разпръснати по улиците на Буча. Те доведоха до мощно отвращение в доста други страни по света.

Русия отхвърля да е направила убийствата и твърди, че смъртните случаи са " инсценирани " от Украйна.

Украинските управляващи пресмятат, че в Буча са открити към 400 тела на цивилни жители, а в целия район към Киев - общо над 1000. Много от телата са били заровени в всеобщи гробове. Украински и интернационалните следователи започнаха следствие на военните закононарушения в региона и на други места в Украйна, където са осъществени явни всеобщи убийства.

" Преди една година Украйна освободи Буча и светът се разсъни за същинското лице на съветската окупация. Буча е място на закононарушение и знак на всички съветски закононарушения - всеобщи убийства, депортации, изтриване на цели градове ", написа естонският министър-председател Кая Калас в туитър на 31 март. " Няма връщане обратно - на Русия ще бъде потърсена отговорност ".

В петък също по този начин министър-председателите на три страни от Европейски Съюз - Словакия , Словения и Хърватия, дойдоха в Киев на необявено преди този момент посещаване, което съответства с годишнината. Едуард Гегер, Роберт Голоб и Андрей Пленкович ще вземат участие в среща на високо ниво в Киев, наречена " Буча - отговорността на Русия за закононарушенията в Украйна ". Украинската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL) заяви, че молдовският президент Мая Санду също може да пътува до Киев в същия ден.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР