Украинският президент Володимир Зеленски определи като геноцид убийствата в град

...
Украинският президент Володимир Зеленски определи като геноцид убийствата в град
Коментари Харесай

Кулеба и Шарл Мишел нарекоха убийството на цивилни край Киев „клане“, светът е в шок, Зеленски обвини Русия в геноцид

Украинският президент Володимир Зеленски дефинира като геноцид убийствата в град Буча край Киев. Пред американския ефирен канал Си Би Ес той съобщи:

„Да, това е геноцид. Елиминирането на една цяла нация, един народ. Ние сме жители на Украйна. Имаме над 100 националности. Тук става въпрос за заличаване и изтриване на всички тези националсти. Като украински жители не желаеме да се подчиняваме на Руската федерация и това е повода да бъде заличавани. Това се случва в Европа в 21 век.“

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани следователи да посетят региона и да съберат доказателства, че съветските сили са направили убийства на цивилни. 

Убийството на цивилни в град Буча покрай украинската столица Киев е „нарочно осъществено клане“, написа в Туитър външният министър на Украйна Дмитро Кулеба. Руснаците целят да отстраняват допустимо най-вече украинци, написа още Кулеба и приканва да бъдат спрени и да бъдат наложени още по-опустошаващи наказания от страните от Г7.

Петдесет и седем души са били заровени в всеобщ гроб в Буча, град близо до Киев, неотдавна отвоюван от украинските сили от съветските войски. Местен чиновник сподели пред организация Агенция Франс Прес изкопа, където лежат телата.

„ Тук, в този дълъг гроб, са заровени 57 души “, сподели Сергей Капличний, който се показа като началник на избавителните служби в Буча и който организираше изваждането на телата.

Масовият гроб е зад черква в центъра на града. Някои от телата са били или непогребани, или отчасти заровени в земята.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел даде обещание да бъдат наложени още наказания против Москва поради „жестокостите“, осъществени край Киев. 

„Шокиран съм от фрагментите на свирепост, осъществена от съветската войска в Киев“, написа Мишел в Туитър с хаштаг Клането в Буча.

Британският външен министър Лиз Тръс съобщи, че доказателствата за ужасяващи убийства, осъществени от съветските сили в Ирпен и Буча, стават все повече  и би трябвало да бъдат разследвани като военни закононарушения.

Репортери на „Франс Прес“ откриха телата на минимум 20 души в цивилно облекло, лежащи на улица в Буча. Според локалните управляващи в града е открит всеобщ гроб на най-малко 300 цивилни.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан съобщи, че изрично осъжда: „масовите злоупотреби“, осъществени от Русия в Украйна. 

Льо Дриан разяснява случилото се в град Буча покрай Киев, където украинските управляващи оповестяват за съзнателно „клане“ на цивилно население след откритите доказателства за убийства на цивилни. Льо Дриан уточни, че сходни злоупотреби съставляват военни закононарушения и че Франция ще работи с украинските управляващи и Международния углавен съд за наказване на отговорните. 

Украйна, Европа и Съединените щати също упрекнаха Русия във военни закононарушения в град Буча. Москва към този момент не е коментирала обвиняванията.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди в неделя „непоносимите“ фрагменти от украинския град Буча, където бяха открити доста трупове, заявявайки, че „руските управляващи ще би трябвало да дават отговор за тези престъпления“.

„ Кадрите, които доближават до нас от Буча, освободен град покрай Киев, са непоносими “, написа президентът в „ Туитър “, заклеймявайки: „ по улиците са труповете на стотици плахо избити мирни жители “.
Държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкън от своя страна съобщи, че гледката на голям брой тела на мирни жители, разпръснати по улиците на Буча в Украйна, е „тежък, нетърпим удар“.

„ Не можете да не възприемате тези фрагменти като удар в стомаха “, сподели Блинкънн пред Си Ен Ен ден откакто ужасяващите фрагменти от града, отвоюван от съветските сили, бяха излъчени.

„ Това е действителността на това, което се случва всеки божи ден, до момента в който продължава бруталността на Русия против Украйна “, сподели Блинке
В Телеграм съветското министерство на защитата назова фрагментите от Буча „ подправена вест “ и твърди, че някои от мъртвите тела мърдат. Официален коментар от съветска страна няма. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР