Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че украинските сили са си

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че украинските сили са си
Коментари Харесай

Всички очакват отговора на Путин

" Украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че украинските сили са си върнали към този момент 6000 кв. км територии в Южна и Източна Украйна ", гласи заглавие на френския в. " Монд ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Изданието напомня и думите на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че е прекомерно рано да се съди за резултата от украинската контраатака. Байдън посочи, че контраофанзивата е едвам в първите си дни и Русия разполага със обилни сили в Украйна, само че силите на Киев сигурно са постигнали съществени триумфи, изключително в Североизточна Украйна. Успехите се дължат на предоставената от Запада помощ, само че " на първо място на изключителната храброст и устойчивост на украинските въоръжени сили и на украинския народ ", акцентира Блинкън. " Украинците се борят за отечеството си и бъдещето си, а руснаците - не ".

Украинските сили към момента са изправени пред сложна битка, откакто Русия загуби огромна част от териториите, които силите ѝ бяха завзели в региона на Харков, вследствие на украинската контраатака, която принуди доста от отстъпващите съветски бойци да изоставен Украйна, написа английското издание " Файненшъл таймс ", като цитира изказване на Пентагона. В него се показва внимателен оптимизъм за украинската контраатака, само че и се насочва предизвестие, че бързите триумфи не са трансформирали фундаментално краткосрочните упования на бойното поле.

" Евентуално украинско нахлуване към Крим може да се окаже тежкият удар, който да нокаутира Путин ", написа английският в. " Телеграф ". " Окупираният черноморски полуостров е " центърът на тежестта " на съветските сили ", без който те не могат да продължат, акцентира изданието и акцентира, че в резултат на бързия прогрес на контраофанзивата, в обозримо бъдеще самодейността в спора е в ръцете на украинците. Фойерверките, с които беше маркиран празникът на Москва, са в внезапен контрастност с влошаващите се вести от украинския фронт, написа английският в. " Гардиън ".

Всички чакат отговора на Путин на отстъплението от Харков, до момента в който в съветските токшоута поддържаната версия на събитията се обърка. Поканените посетители даже стигнаха извънредно покрай действителен спор, отбелязва изданието. Това може би не беше идеалният миг за празнуване, само че към този момент управляващите в Русия освен не желаят да признаят, че тяхната атака в прилежащата страна се сблъсква с проблеми, само че и отхвърлят да признаят, че това е война, а не " специфична военна интервенция ". Сега обаче Кремъл е изправен пред вероятни рецензии от националистически блогъри, в случай че отстъпи - и пред евентуално рисков път, в случай че реши да ескалира, предизвестява в. " Гардиън ". Според неотдавнашни изследвания болшинството руснаци поддържат " специфичната военна интервенция ", само че някои от тях я поддържат единствено пасивно и са комплицирани за задачите ѝ.

През последните пет дни Украйна си е възвърнала повече територия, в сравнение с Русия завзе от април насетне, написа в. " Вашингтон пост ". Успехите се дължат частично на обстоятелството, че Киев сподели, че възнамерява да се насочи към следения от Русия южен украински град Херсон, декларира Джоел Хикман, шеф на програмата за Трансатлантическа защита и сигурност в Центъра за разбор на европейската политика. В резултат на това Москва трансферира оръжия и подкрепления там, където очакваше атака, отклонявайки ги от Северна Украйна и създавайки накърнимост. Освен това украинските сили разполагат с бойци, които са по-мотивирани от руснаците. Завземането на Купянск и Изюм нанася тежък удар на съветските снабдителни линии към Донбас.

Превземането на територия обаче е едно, а запазването ѝ - друго, отбелязва изданието. Русия към момента управлява забележителна част от Украйна и разполага с унищожителен боеприпас, към който може да прибегне, като да вземем за пример касетъчни и вакуумни бомби. " Не би трябвало да подценяваме това, което Русия към момента може да направи в този спор ", акцентира Хикман, представен от американското издание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР