Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е ангажирал помощта на

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е ангажирал помощта на
Коментари Харесай

Зеленски опитва да спаси войниците от Азовстал с дипломатическа кампания

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че е заел помощта на " авторитетни медиатори и авторитетни страни " в задачата за освобождението на бойците, блокирани в " Азовстал ". 

Заводът в Мариупол беше обсаден от съветската войска, откакто градът бе погубен и високомерен на втория месец от войната. 

Територията на огромния индустриален комплекс е щурмувана от силите на Русия към този момент четвърти ден, като се позволява единствено частична евакуация на цивилни жители, укриващи се в " Азовстал ".

В петък един от филантропичните конвои беше обстрелван от съветска страна, при което почина един човек, а шестима бяха ранени.

" Продължаваме евакуационната задача от Мариупол, по-точно от " Азовстал ", с посредничеството на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст. В рамките на няколко дни екипът ни провежда спасението на над 40 цивилни души - дами и деца. Надяваме се, че скоро те ще могат да стигнат на безвредна територия, откакто прекараха 2 месеца под обстрел, подземен, в укрития ", споделя Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията. 

Десетки други остават към момента в завода. 

" Работим и над дипломатически разновидности за спасяването на нашите военни, които остават в " Азовстал ". Привлечени са авторитетни медиатори. Влиятелни страни ", споделя още президентът на Украйна. 

Въпросът за евакуацията на завода беше подложен пред Путин в последните дни от израелския министър председател Нафтали Бенет и от президента на Франция Еманюел Макрон. 

Украинските управляващи предвиждат, че руснаците желаят да унищожават всички останали бойци в " Азовстал " до 9 май, когато в Москва ще отбележат Деня на успеха с боен церемониал. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР