Украинският президент Володимир Зеленски обмисля визита в Брюксел, казаха вчера

...
Украинският президент Володимир Зеленски обмисля визита в Брюксел, казаха вчера
Коментари Харесай

Зеленски се отправя към Брюксел за срещата на върха на ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обмисля аудиенция в Брюксел, споделиха през вчерашния ден няколко чиновници на Европейския парламент пред ДПА.

Служител на институцията показа пред ДПА за " огромната възможност " за осъществяване на особено съвещание на Екологичен потенциал в четвъртък, 9 февруари, с присъединяване на украинския водач.

В същия ден европейските водачи се чака да се съберат в Брюксел за среща на Европейския съвет. Зеленски се чака да участва като посетител.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил Зеленски " да взе участие персонално в идната среща ", написа нощес в Туитър представител на Мишел.

Говорителят не сподели, по кое време Зеленски може да одобри поканата и посочи, че не може да даде повече информация " от съображения за сигурност ".

Зеленски, чието посещаване в Брюксел би било първо за него, откогато Русия атакува страната му преди съвсем година, получи преди време " отворена покана " от Европейския съюз да посети столицата на Европейски Съюз. " Мога единствено да повторя, че няма какво повече да кажа. Благодаря ви за разбирането ", съобщи през вчерашния ден Баренд Лейтс, представител на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, откакто няколко европейски медии оповестиха за възможното посещаване.

" Не можем нито да потвърдим, нито да отречем ", съобщи Европейският парламент, " по явни съображения за сигурност ". Ако визитата бъде доказано, то ще се състои седмица след срещата на върха ЕС-Украйна, по време на която Мишел и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Киев.

Володимир Зеленски беше във Вашингтон на 22 декември - първото му пътешестване отвън Украйна след началото на съветската експанзия през февруари 2022 година Ако Зеленски пристигна в Брюксел, към момента има възможност пътуването да бъде анулирано по съображения за сигурност. Когато украинският президент беше запитан в петък за вероятно пътешестване до Брюксел, той съобщи, че всяко пътешестване в чужбина носи обилни опасности, напомни организация Белга, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР