Украинският президент Володимир Зеленски няма да получи покана да направи

...
Украинският президент Володимир Зеленски няма да получи покана да направи
Коментари Харесай

Зеленски няма да говори в първия ден на парламента ни

Украинският президент Володимир Зеленски няма да получи покана да направи послание към новото 48-о Народно заседание при откриването му на 19 октомври. Това се разбра след днешната среща на парламентарните политически сили по въпроса, свикана по самодейност на ГЕРБ-СДС.

Решение дали и по кое време ще бъде потърсен Зеленски ще се вземе на председателския съвет на Народното събрание. За да бъде призован съветът обаче, на първо време би трябвало да стартира работа самият парламент, написа „ Сега “.

Идеята поначало беше посрещната скептично от множеството политически сили. Вчера депутатът от „ Демократична България “ Надежда Йорданова означи, че Народното събрание първо би трябвало да прегледа въпроса за даването на военна помощ на Украйна. Тя уточни, че би трябвало да се реши кой е най-удачният миг за обръщението, тъй като „ въпреки всичко България има несбъднат дълг към Украйна “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък написа във Фейсбук, че срещата е „ непотребна “. Тя акцентира, че Народното събрание би трябвало да се занимава с други въпроси - инфлацията, приходите на жителите и приемането на новия държавен бюджет. По тази причина левицата предложения другите обединения на среща в понеделник, идната седмица.

От „ Продължаваме промяната “ оповестиха, че поддържат да бъде поканен Зеленски, само че било по-важно да се реализира единодушие по кое време ще се вземе решение да се състои обръщението. Затова и поддържат това да се случи на председателския съвет.

Позиция в същия дух като социалистите разпространиха по-рано през днешния ден от „ Български напредък “. „ Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си единствено след няколко дни и ще могат публично да дебатират и вземат решения от народен интерес “, написа в мнението на партията.

От Движение за права и свободи сбито разясниха, че „ нямат нищо срещу “ украинският президент да се включи в откриването.

На срещата ненадейно се появи лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който разгласи концепцията за „ провокация към гражданския ред “.

Депутатите на Бойко Борисов показаха отчаяние, че самодейността им не е срещнала поддръжка. ГЕРБ-СДС ще упорства председателският съвет, на който ще се вземе решение за датата на обръщението, да се състои още на откриването на Народното събрание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР