Украинският президент Володимир Зеленски не е получил отговор на свое

...
Украинският президент Володимир Зеленски не е получил отговор на свое
Коментари Харесай

Утре предстоят разговори за обстановката в Източна Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски не е получил отговор на свое искане за диалог с съветския му сътрудник Владимир Путин по ескалацията на спора в Донбас, разгласи Киев. Говорител на Кремъл съобщи, че не е виждал сходно искане през последните дни.

Външният министър Дмитро Кулеба на следващия ден ще разиска рецесията с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Там идва и американският държавен секретар Антъни Блинкен за съвещания със съдружниците.

Нямаме отговор на настояването си от 26 март за телефонен диалог с Владимир Путин и мощно се надяваме това да не е отвод от разговор, съобщи говорителка на украинския водач Зеленски. Според нея през последните дни Русия е струпала 80 000 свои военни по границата на Украйна и в Крим.

Кремъл разгласи, че не знае за постъпило украинско искане за диалог сред двамата президенти, а предислокацията на войски на лична територия не би трябвало да тревожи никого. Вашингтон предизвести Москва, че всяка експанзия против Украйна " ще има последствия " и изпрати кораби в Черно море.

" Питат ни какво прави Русия на границата с Украйна. Отговорът е доста елементарен - ние живеем там, това е нашата страна. Но какво вършат Съединените щати с бойни кораби и личен състав, които непрестанно провеждат нещо в Украйна под егидата на НАТО, на хиляди километри от американска територия - този въпрос остава без отговор ", съобщи Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Украйна отхвърли да приготвя силова интервенция против проруските сепаратисти и упрекна Русия в дезинформация и търсене на мотив за нахлуване. Според Киев, Москва желае да сътвори външен зложелател преди парламентарните избори през септември и да отклони вниманието от вътрешни проблеми като ориста на опозиционния водач Навални. Украински резервисти упражняват всяка събота край Киев.

В края на седмицата украинският президент Зеленски ще разиска рецесията с френския си сътрудник Макрон в Париж.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР