Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че няколко западни страни

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че няколко западни страни
Коментари Харесай

Ще получи ли Украйна западни изтребители и какви са предизвикателствата?

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през вчерашния ден, че няколко западни страни са подготвени да доставят бойни самолети на Киев за реализиране на победа против съветската инвазия.

За момента нямаше директно удостоверение за сходно предложение. Но по-долу следват някои детайлности за изтребителите, които желае Украйна, и какво може да получи тя.

КАКВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ ИСКА УКРАЙНА?

Украйна желае от съдружниците да ù доставят съвременни изтребители - наречени от Зеленски в речта му тази седмица пред английските депутати " криле за независимост ", които да заменят нейния стар авиопарк от руски самолети " МиГ " и " Сухой ".

Списъкът с стремежи на Украйна включва създадени от Съединени американски щати " Ф-16 " поради тяхната разрушителна мощност и наличност по света. Украйна желае и шведски изтребители " Грипен ", въпреки да споделя, че към момента разисква какви изтребители могат да доставят съдружниците.

Украйна разчита на своя действителен авиопарк, с цел да нападна съветските позиции и да прави полети за прехващане, само че нейните военновъздушни сили считат, че с по-нови изтребители може да се обърне ходът на войната.

Подобни самолети биха " затворили небето " за съветски набези, сподели съветникът на Зеленски Михайло Подоляк. Те биха " помогнали за заличаване на на практика всяка цел " в небето и на земята, сподели представител на украинските военновъздушни сили.

КОЛКО СКОРО МОЖЕ УКРАЙНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ГИ ИЗПОЛЗВА?

Англия споделя, че може да минат години, до момента в който украинските водачи се обучат по какъв начин да ръководят новите модели изтребители, откакто тази седмица Зеленски изиска в Лондон изтребители " Юрофайтър Тайфун ".

Като първа стъпка Лондон се съгласи да стартира да образова водачи напролет и сподели, че ще намерения за редуциране на курсовете за опитни украински водачи.

" В случая не става дума просто да бъде докаран аероплан до границата ", съобщи за Би Би Си английският министър на защитата Бен Уолъс.

" Без екип от механици една кола от " Формула 1 " всъщност не може да тръгне и сигурно не може да изкара повече от няколко обиколки. Когато започнеш да се занимаваш със комплицирани оръжия от висок клас - като изтребители, има механически екип, който върви дружно с тях, а ние би трябвало да зададем въпроси и за това ", добави той.

Англия не се е заела да изпрати от своите " Тайфун " -и и споделя, че украинските водачи могат да бъдат подготвени да ръководят западни самолети едвам след края на войната. Уолъс сподели, че с цел да ги изпрати, Англия също по този начин би имала потребност от единодушието на другите страни, които създават " Юрофайтър " - Германия, Италия и Испания.

Някои модели изтребители евентуално ще се окажат по-подходящи от други.

Джъстин Бронк от английския Кралски единен институт за проучвания по защитата и сигурността сподели, че даването на " Тайфун " -и на Украйна би било " доста безценен алегоричен жест ".

Изтребителите ще би трябвало да летят ниско, с цел да избегнат съветските системи за противовъздушна защита.

Но " Тайфун " -ите са усъвършенствани за хвърчене на огромна височина, с цел да дадат на ракетите, които носят, по-голям обхват - тактичност, която значително би била обезсилена от съветската далекобойна система, декларира Бронк в собствен разбор.

Той споделя, че изтребителите " Тайфун " и " Ф-16 " ще се нуждаят също така от гладки писти и централизирани бази, до момента в който шведските " Грипен " могат да летят на по-малка височина и да бъдат обслужвани от по-къси, по-неравни писти.

ЩЕ ПОЛУЧИ ЛИ УКРАЙНА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ?

Украйна е уверена, че ще получи изтребители и показва за образец минали времена, когато съдружниците в началото не са имали предпочитание да изпращат усъвършенствано въоръжение, само че след това са склонявали.

Съединените щати и Франция споделят, че не изключват опцията да изпратят изтребители, само че Германия изключва това.

Шведският министър-председател Улф Кристершон не изключи опцията за изпращане на изтребители, само че понижи упованията, като сподели, че сега въпросът не е на дневен ред за Стокхолм.

Полша - един от най-твърдолинейните поддръжници на Украйна, сподели, че не би взела сама сходно решение и е належащо НАТО да работи като организация.

Словакия се съгласи да изпрати на Украйна 11 изтребителя " МиГ ", с цел да усили настоящия ù авиопарк.

Западните държавни управления са внимателни и желаят да не оставят незащитени личните си страни, предоставяйки прекалено много съоръжение на Украйна. Те също по този начин към този момент заобикалят да изпращат военно съоръжение, което може да нанася удари във вътрешността в територията на Русия, с цел да не дадат мотив на Москва за ескалация на войната. Кремъл споделя, че западните страни биха се придвижили към директен спор с Русия, в случай че изпратят изтребители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР