Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките

...
Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили атаките
Коментари Харесай

Зеленски очаква засилване на атаките тази седмица и обяви: Готови сме

Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да ускори офанзивите си тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която водачите на 27-те ще обсъдят дали да поддържат кандидатурата на страната му за участие, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Очевидно би трябвало да чакаме тази седмица от Русия усилване на враждебните дейности. Ние се приготвяме. Готови сме ", сподели Зеленски в обичайното си среднощно видеообръщение.

Украйна подаде молба за присъединение към Европейски Съюз четири дни след началото на съветската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия предложи някогашната руска република да получи статут на претендент за участие. Лидерите на страните от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се чака да одобрят молбата на Украйна, макар опасенията на някои страни. Самият развой на присъединение обаче може да се проточи дълги години, отбелязва Ройтерс.

Влизането на Украйна в Европейски Съюз би било в прорез с една от задачите, оповестени от съветския президент Владимир Путин, когато той подреди нашествието: южната съседка на страната му да остане отвън западната сфера на въздействие. В петък Путин увери, че няма " нищо срещу " участието на Украйна в Европейски Съюз. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче сподели, че Русия следи деликатно въпроса, поради засиленото съдействие сред страните членки в региона на защитата, отбелязва още Ройтерс.

На бойното поле, съветските въоръжени сили и подкрепяните от тях сепаратисти се пробват да завладяват напълно Донбас - източния украински район, който бунтовниците към този момент управляват отчасти от 2014 година Главната цел на офанзивата в този момент е Северодонецк. Вчера Русия разгласи, че е превзела Метьолкино - село в източните околности на промишления град в Луганска област, и че доста украински бойци са се предали. Украинската войска призна за съветски " частични триумфи ".

Предалите се през вчерашния ден в Метьолкино бойци от украинския националистически батальон " Айдар " са почнали да дават показания против свои бойни приятели, заели позиции в химическия цех " Азот " в Северодонецк, съобщи пред ТАСС източник от " Народната милиция " на провъзгласената от сепаратистите " Луганска национална република " (ЛНР).

Той сподели, че договарянията за деблокиране на предприятието към този момент не се увенчават с триумф, като упрекна " задгранични наемници ", че пречат.

Вчера водачът на Чечения Рамзан Кадиров разгласи, че подразделения от съветската република и силите на ЛНР завършват последния стадий от прочистването на Метьолкино.
Губернаторът на украинската Луганска област Сергий Гайдай сподели, че съветската войска управлява " главната част " от Северодонецк, само че не и целия град, след интензивни сражения. Гайдай призна също, че съветска офанзива против Тошковка, на 35 километра на юг, е постигнала " прочут триумф ".
Ройтерс прави ангажимента, че не може да удостовери по самостоятелен път известията на воюващите страни.
Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР