Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за

...
Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за
Коментари Харесай

Зеленски благодари на съюзниците си за оръжията и настоя за доставка на самолети

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за нова помощ за защита след среща на съдружниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ще има нови отбранителни пакети, в това число неголямо количество артилерия ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение нощес, като се базира на обещанията, дадени на конференцията на Контактната група за Украйна във военновъздушната база в Германия. Той загатна съответно Германия и спомагателния пакет въоръжения на стойност 500 млн. евро (543 млн. долара), обещан от Берлин.

" Бих желал да изразя благодарност на Германия за оповестения защитителен пакет в размер на половин милиард евро ", сподели той. " Той включва артилерия и бронирани транспортни средства. Високо ценим немския принос за отбраната на живота на украинците и нашата самостоятелност ".

Според Зеленски главният фокус на оръжейните поръчки продължава да бъде върху Противовъздушна отбрана, оборудването за електронна война и дроновете. Зеленски похвали и други страни, че са се включили към чешката самодейност за закупуване на муниции. Инициативата към този момент е подкрепена финансово от редица други западни страни.

Зеленски обаче прикани и за ускорена доставка на обещаните западни изтребители.
" Нашите сътрудници разполагат с подобаващи системи. Трябва да ускорим колкото е допустимо повече и програмата за Ф-16 ", сподели той.

Самолетите са предопределени да оказват помощ за подсилване на противовъздушната защита на Украйна.

Украинският президент уточни, че в последно време Русия все по-често нападна граничните региони от въздуха - освен с дронове и ракети, само че и с управляеми плаващи бомби, хвърляни от самолети.

" Руската войска се пробва да изгори до основи нашите погранични села. От началото на март до през днешния ден съветската авиация е хвърлила съвсем 200 управляеми бомби единствено върху обитаемоте места в Сумска област. Те са ориентирани към села, градове и гражданска инфраструктура ", акцентира той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР