Украинският президент Володимир Зеленски е провел откровен разговор с унгарския

...
Украинският президент Володимир Зеленски е провел откровен разговор с унгарския
Коментари Харесай

Зеленски поговорил откровено с Орбан за европейските дела

Украинският президент Володимир Зеленски е провел " прям " диалог с унгарския министър председател Виктор Орбан, оповестява " Ройтерс ".

Двамата са се срещнали в коридорите на церемонията по встъпването в служба на президента на Аржентина Хавиер Милей през вчерашния ден.

" Беше допустимо най-откровен (разговор -б.р.) - и явно се отнасяше за нашите европейски каузи ", уточни Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Срещата се организира на фона на заканите на Орбан да блокира спомагателна финансова помощ от Европейския съюз за Киев, опълчването му на влизането на Украйна в блока и усилването на натиска на Белия дом за поддръжка на Киев, откакто републиканците блокираха законопроект за незабавни разноски за финансиране на войната.

Ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси удостовери срещата в имейл, в който обаче не се прецизира дали унгарският водач ще продължи да се опълчва на влизането на Украйна в Европейски Съюз.

" По отношение на присъединението на Украйна към Европейски Съюз Виктор Орбан алармира, че страните членки на Европейския съюз непрестанно разискват въпроса ", написа Хаваси в имейла.

Видео в канала на Аржентинския сенат в YouTube сподели Зеленски и Орбан да беседват за към 20 секунди, до момента в който влизат с други посетители в аржентинския парламент. Разговорът им идва преди срещата на върха на Европейски Съюз на 14-15 декември, на която би трябвало да се реши дали да стартират договаряния за участие с Украйна.

Орбан неведнъж е заявявал, че е срещу започването на договаряния към този миг. Всяко решение за продължение на стъпките за участие би трябвало да бъде взето единомислещо от всички страни членки на Европейски Съюз.

Орбан заплаши и да блокира даването на финансова поддръжка за Киев до 2027 година в размер на 50 милиарда евро, макар че преди дни почитан чиновник заяви, че Европейски Съюз ще откри способи да поддържа Украйна финансово даже в случай че Унгария наложи несъгласие на този ход.

По-рано Зеленски заяви, че е разговарял по телефона с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да координират позициите си.

" Разчитаме на позитивно решение по отношение на отпущането на 50 милиарда евро и началото на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз ", азяви той в " Телеграм ".

" Европа би трябвало уверено да отбрани своите полезности и единение. Знам, че можем да разчитаме на поддръжката на госпожа ръководителя по този въпрос ", добави той.

Очаква се през днешния ден Зеленски да дойде във Вашингтон за диалози с президента на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Майк Джонсън по отношение на продължаващата война в Украйна и " основното значение " на продължаващата помощ от Съединени американски щати за Киев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР