Украинският президент Володимир Зеленски е на път да стане първият

...
Украинският президент Володимир Зеленски е на път да стане първият
Коментари Харесай

Украйна след изборите: Какви са възможните коалиции?

Украинският президент Володимир Зеленски е на път да стане първият украински водач след руската ера, чиято партия има безусловно болшинство в Народното събрание. Според частични резултати от вчерашните парламентарни избори, " Слуга на народа " печели близо 43% от гласовете. Заедно с мажоритарния избор се чака да получи 250 от 450 места в Народното събрание. Общо пет партии минаха 5-процентната преграда. Втора е проруската " Опозиционна платформа - за живота " с близо 13% от гласовете.

 © БГНЕС
В Украйна гласовете на изборите се броят дълго. Но резултатът стана явен надалеч преди да разгласят окончателните числа - украинците гласоподаваха за смяна.
Олена Москаленко, финансист: На 49 години съм и към този момент разбирам, че нямахме различен избор. Иначе нямаше да се избавим от предишното.
Поривът за разкъсване с предишното издигна преди всичко партията на президента Володимир Зеленски " Слуга на народа " - с огромна преднина в пропорционалното и в мажоритарното гласоподаване. Преди да разбере дали болшинството във Върховната рада ще разреши независимо ръководство, Зеленски разгласи, че би избрал за съдружен сътрудник партията " Глас " на Святослав Вакарчук.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Нашето предложение към господин Вакарчук беше направено при започване на моята президентска акция. С наслаждение ще го поканим на договаряния. Той е ново лице.
Подобно на президента, рокзвездата Вакарчук занапред влиза в политиката, само че към този момент има твърди правила: " Украйна да се движи към Европейски Съюз и НАТО. Един закон за всички. Икономика без олигарси. "
Святослав Вакарчук, водач на " Глас ": Всички украинци са разочаровани и е нужна смяна. Но би трябвало да сменим освен президента, а и Народното събрание, за бъде смяната същинска.
Мнозинството дали своят вот демонстрираха на досегашния президент Петро Порошенко и на някогашния министър председател Юлия Тимошенко, че към този момент нямат място в ръководството. Президентът разгласи за свои цели вложенията, демокрацията и сигурността.
Олена Москаленко, финансист: Имам единствено една вяра - да не се разочароваме още веднъж в избора и упованията си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР