Украинският президент Володимир Зеленски благодари в Киев на гостуващия българския

...
Украинският президент Володимир Зеленски благодари в Киев на гостуващия българския
Коментари Харесай

Украйна поиска нашите военни заводи да ремонтират нейната пострадала техника. Петков прие

Украинският президент Володимир Зеленски благодари в Киев на гостуващия българския министър председател Кирил Петков за помощта, която България до момента е давала на страната му и в задатък за военно-техническата помощ, която Народното събрание в София би трябвало да утвърди в сряда.

Зеленски изиска особено българските военни фабрики да ремонтират потърпевша тежка техника на украинската войска.

На този стадий не е ясно дали военно-техническата ни помощ ще се изчерпи единствено с това или ще изнасяме и оръжие.

" Бях прям през днешния ден и тъй като съм президент на воюваща страна, мога да си разреша да съкратя периодите на безсмислените разговори. Премиерът Кирил Петков не просто желае да ни помогне, а в действителност оказва помощ. Една страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един, до момента в който друга може да няма самолети, само че да даде доста повече. Затова считам, че България е другарска страна. Има с кого да се гордеете ", съобщи Зеленски.

Зеленски благодари още за поддръжката на България за глобите от Европейски Съюз против Русия, както и за поддръжката за участието на Украйна в Европейски Съюз. Украинският президент съобщи, че е подготвен да помогне за евакуация на екипажа на българския транспортен съд в Черноморск.

" Благодаря на Петков и за персоналната му самодейност за събиране на средства за Украйна - със своя образец вдъхновявате доста хора. Хиляди дами и деца откриха протекция у вас, признателни сме на българския народ за гостоприемството ", съобщи още украинският президент.

От думите на Зеленски стана ясно, че той е поканил България да вземе присъединяване във възобновяване на Украйна, което Петков е приел.

Киев е изискал да бъдат ремонтирани тежки машини, потърпевши от войната, в български фабрики - " Терем " и " Авионамс ", което министър председателят ни даде обещание да обезпечи. По думите Народното събрание у нас ще поддържа даване на военно-техническа помощ и по-късно решение ще щял да даде задачата на военния министър да уреди логистиката, т.е. можем ли да изпратим и оръжия и муниции.

" Украйна е подготвена да изнася на ниска цена ток към България, тъй като създават повече, а и имат потребност от пресен капитал.

Варна ще стане логистичен хъб за тяхното жито - те имат над 10 млн. т зърно и слънчоглед в пристанището на Одеса, което не може да бъде изнесено поради съветската обсада на Черно море.

Може да употребяват трансбалканския газопровод за газ от Турция към Украйна.

Бях поканен в програмата за възстановянане на Украйна като приятелско държавно управление.

Беше доказано, че в този момент стартира нелесна интервенция за българския транспортен съд " Рожен ", тъй като има и мини, с цел да го върнем дружно с екипажа в България ", заключи резултатите от срещата Кирил Петков.

Държавният глава на нападнатата от Русия страна одобри Петков и водената от него делегация - военния министър Драгомир Заков (ПП), Атанас Атанасов (ДБ), Станислав Балабанов (ИТН), Калоян Икономов (ПП) и Лена Бориславова - началник на кабинета на Петков и държавен началник.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/04/петков зеленски нова тв.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " />

Преди няколко дни Зеленски предизвести, че няма да посреща водачи в Киев, които идват единствено за селфи, без действителна поддръжка. Часове преди срещата, на украинска земя министър председателят Кирил Петков завъртя на 180 градуса позицията на партията си и съобщи, че ще накара депутатите си да гласоподават другата седмица в Народното събрание военна помощ за Украйна. Към оня миг от групировката обявяваха, че депутатите й ще гласоподават по съвест, тъй като няма решение на парламентарната група.

Такива проекторешения бяха импортирани от Демократична България и ГЕРБ, само че ръководещите ги държаха дълго време " на трупчета " във външна комисия поради заканите на Българска социалистическа партия, че напуща обединението, в случай че пратим военна помощ на Украйна. А предходна седмица комисията одобри различен вид на решение,внесен от Политическа партия - " техническа помощ за защитни цели ". От Демократична България се заканиха, че ще желаят корекция на текста в пленарната зала, като се включи и " военна ".
Председателят на Народно събрание Никола Минчев в това време свика изключително съвещание, след постоянното такова. На постоянното се чака Народното събрание да гласоподава " за " даването на " военно-техническата " помощ.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР