Украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските депутати за това,

...
Украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските депутати за това,
Коментари Харесай

Зеленски: Ф-16. Дания, благодаря ти за самолетите Ф-16

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските депутати за това, че са помогнали на страната му да се опълчи на съветската инвазия, съобщи Асошиейтед прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

" Ф-16. Дания, благодаря ти за самолетите Ф-16! ", сподели Зеленски. " А беше време, когато някои споделяха, че това в никакъв случай няма да стане. Когато споделяха, че не трябвало да се бием. Когато не имаха вяра в нас, във вас, не имаха вяра в народа, и споделяха, че е по-лесно да замразим желанието си за живот. Човечността обаче се трансформира в взаимност. Солидарността в водачество. И изключително твоето водачество, Дания. Това е водачество, което умножава нашата обща мощ. "

Това стана ден откакто Дания и Нидерландия оповестиха, че ще дават на Киев американски изтребители Ф-16.

Днес Зеленски сподели, че в случай че съветската инвазия се увенчае триумф, и други елементи на Европа ще бъдат застрашени от военната експанзия на Кремъл.

" Ако Украйна не надделее в тази война, всички съседи на Русия ще бъдат застрашени ", съобщи той в тирада в Копенхаген.

" Международното право няма да оцелее. Всяка от демокрациите по света може да стане цел, било то на ракети, наемници или дестабилизация. Сигурен съм, че го осъзнавате. Но Украйна ще победи ", сподели Зеленски, представен от Укринформ.

Украинският президент посочи обстоятелството, че помощта за страната му е еволюирала от даване единствено на ръчнопреносими ракетни комплекси като " Джавлин " и " Стингър " до даване на усъвършенствано въоръжение като зенитно-ракетните комплекси " Пейтриът " и изтребители Ф-16.

Украйна от месеци упорства пред западните си съдружници да ѝ дават самолети Ф-16. Нейните въоръжени сили към момента употребяват остаряла руска авиационна техника, а контранастъплението против съветските войски се прави без поддръжка от въздуха, което съгласно анализатори слага украинската войска в много неизгодно състояние, отбелязва АП.

По-рано Зеленски разгласи в обществената мрежа " Телеграм ", че Украйна ще получи 42 самолета. Дания даде обещание 19 Ф-16, които може да бъдат предоставени някъде към края на годината, откакто приключи образованието на украинските военни летци, което се чака да продължи сред четири и шест месеца.

Сформирането и привеждането в бойна подготвеност на украинските ескадрили обаче може да отнеме по-дълго, отбелязва Асошиейтед прес. Командващият военновъздушните сили на Съединени американски щати в Европа и Африка ген. Джеймс Хекър сподели предходната седмица, че не чака Ф-16 да донесат някаква коренна смяна на бойното поле. Сформирането на боеспособни ескадрили може да отнеме " от четири до пет години ", уточни той.

Друг въпрос, който към този момент остава неуточнен, е с какво въоръжение ще бъдат оборудвани Ф-16 и по какъв начин ще се прави техническата им поддръжка в Украйна.

Миналата седмица Съединени американски щати дадоха зелена светлина за даването на самолетите от Дания и Нидерландия. Благословията на Вашингтон е нужна за даряването на изтребителите, тъй като те са американско произвеждане.

Вчера Зеленски посети Нидерландия и прегледа два Ф-16 в авиобаза в Айндховен дружно с нидерландския министър председател Марк Рюте.

Рюте не уточни съответен брой или период за предаване на нидерландските изтребители. По думите му това ще стане, когато приключи подготовката на украинските екипажи и инфаструктура, които ще осблужват самолетите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР