Украинският президент Володимир Зеленски бе обявен за личност на годината

...
Украинският президент Володимир Зеленски бе обявен за личност на годината
Коментари Харесай

Володимир Зеленски е личност на годината според в. „Файненшъл Таймс“

Украинският президент Володимир Зеленски бе разгласен за персона на годината от в. " Файненшъл Таймс ".

" Украинският президент се трансформира в водач на демократичния свят в световната битка против авторитаризма, която може да дефинира хода на този век ", написа изданието и отбелязва, че Украйна е изненадала света, когато устоя на пълномащабната съветска инвазия през февруари, по-късно си върна огромна част от завзетите територии, а в този момент украинската войска продължава да напредва на юг и на изток, даже и с настъпването на зимата, за да освободи цялата украинска територия, в това число региона на Донбас и Крим.

Освен това Киев съумя да сплоти Запада в коалиция в поддръжка на Украйна, изключително във връзка с финансите и доставките на оръжие.

Девет месеца след бруталната битка за национално оцеляване против съветските нашественици Володимир Зеленски наподобява изтощен, с тъмни кръгове под очите. Това, което би желал да прави, вместо да се изправя против безсърдечен завоевател, е да лови риба със сина си. " Искам просто да хвана шаран в река Днепър ", споделя той.

За да вкуси от естествения живот, изключителният президент може би ще би трябвало да изчака още дълго, макар изненадващата серия от триумфи на бойното поле за украинските сили. Но националното обръщение е особено за водача, който към момента се показва като човек със скромни усети и надълбоко възприятие за човечност - качества, които са му спечелили възхищението на украинците и техните поддръжници в чужбина.

Това е огледалният облик на измисления елементарен човек, трансформирал се в президент, който той изигра в хитовия язвителен ефирен сериал " Слуга на народа ", който го изстреля към славата. Той е също по този начин антитеза на съветския президент Владимир Путин, прикрит в Кремъл, чиято фикс идея за възобновяване на империята коства живота на десетки, а може би и стотици хиляди хора, написа " Файненшъл Таймс ".

Отписван от доста украинци преди февруарското навлизане като нещо смешно, като дилетант, който се бори да се оправи с предизвикването на високия пост, 44-годишният Зеленски си завоюва място в историята с невероятната си демонстрация на водачество и неотстъпчивост.

Решението на Зеленски да остане в Киев при започване на нашествието, вместо да одобри предлагането на Съединени американски щати за евакуация, е един от най-съществените моменти във войната, който активизира украинската войска и народа за опозиция. То беше изненада за украинците и западните съдружници, които нямаха огромни упования по отношение на политическите водачи на страната.

" Файненшъл Таймс " съпоставя Зеленски с английския министър председател Уинстън Чърчил, който се включва по радиото, с цел да сплоти страната си по време на Втората международна война. Зеленски употребява обществените медии, с цел да пропагандира непрекъснато за военна и финансова поддръжка от Запада, трансформирайки тежкото състояние на народа си в честен лост за влияние върху водачите в Европа и Съединени американски щати. Той убеди европейците да поемат големите разноски за опълчване на Путин и да предложат на Киев път към участие в Европейски Съюз.

Зеленски се трансформира и в въплъщение на смелостта и устойчивостта на украинския народ в битката му против съветската експанзия. Поради тези аргументи Зеленски е определен за персона на годината, написа " Файненшъл Таймс ".

В изявление за изданието Зеленски си спомня първите дни на нашествието и споделя, че в действителност не е самоуверен: " Аз съм по-скоро виновен, в сравнение с самоуверен. Просто ненавиждам да отчайвам хората ".

Съмненията по отношение на пригодността на Зеленски да води нацията си във война се разсейват с нападението на Русия.

Президентът като че ли влезе в нова роля - дружно с ново облекло в предпазен цвят. Юлия Мендел, която е била прессекретар на Зеленски, споделя, че той не е имал опита и дисциплината, с цел да бъде огромен водач в спокойно време, само че е бил по-подходящ да управлява по време на война. " Той е човек на хаоса ", споделя тя. " По време на война царува безпорядък. Той се усеща като вкъщи си. "

Но най-забележителна е безкрайната връзка на Зеленски. Неговите нощни видеосъобщения и постове в Telegram повдигаха духа на изтощеното население, написа " Файненшъл Таймс " и напомня едно известие, ориентирано към Москва през септември - " Без ток или без вас? Без вас " и това се трансформира в мобилизиращ зов в обществените мрежи за доста украинци.

Зеленски се обърна към безчет парламенти, конференции и събития - от премиите " Грами " до фестивала в Гластънбъри. Всеки път той приспособява посланието си към аудиторията, като постоянно моли към сърцата и мозъците на хората, а не към техните държавни управления. Използва позицията си, с цел да притиска - а от време на време и да засрамва - държавните управления да дават огромни количества оръжие.

 Снимка: Getty Images

Изключение от уверените послания на Зеленски беше настояването му, че ракетният удар, при който на 15 ноември в Полша починаха двама души, е дело на Русия, напомня вестникът. " Въпреки че полски и американски публични лица обявиха, че евентуално става въпрос за отклонила се украинска противовъздушна ракета, Зеленски назова това " доста забележителна ескалация ", която изисква съюзнически отговор - което го сложи в несъгласие с Вашингтон, Варшава и други европейски столици, които се стремят да не бъдат въвлечени във войната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР