Украинският президент Владимир Зеленский разкри какви събития могат да накарат

...
Украинският президент Владимир Зеленский разкри какви събития могат да накарат
Коментари Харесай

Украйна заплаши да се откаже от мирните преговори с Русия

Украинският президент Владимир Зеленский разкри какви събития могат да накарат страната му да се отдръпна от мирните договаряния с Москва.

 

По време на конференция, извършена на една от метростанциите в Киев в изискванията на продължаващата съветска атака в Украйна, Зеленский беше запитан по какъв начин Киев ще реагира на възможни референдуми за самостоятелност в териториите, следени от съветските сили. Президентът упорства, че това ще го принуди да приключи всевъзможни договаряния с Москва.

 

Преди два дни Москва разгласи завладяването на Мариупол. Въпреки това президентът Владимир Путин анулира нападението против завода " Азовстал ", който остава последното леговище на украинските сили в стратегическия пристанищен град. Вместо това Путин подреди на съветските войски да " запечатат региона по този начин, че да не може да премине нито една муха ". Междувременно Зеленский призна, че сега Украйна не е в положение да си върне Мариупол с военни средства и че укрилите се там бойци са наясно с това.

 

 

Зеленский удостовери желанието си да организира директни диалози с Владимир Путин, защото " войната може да бъде спряна от индивида, който я е почнал " Той изясни, че съгласно него директните договаряния биха могли да бъдат по-ефективен метод за реализиране на мир, в сравнение с диалозите с медиатори.

" Искам да спра войната и да я приключа. Съществува дипломатически и боен път. Всеки здрав човек избира дипломатическия път, тъй като знае, че даже да е сложен, той може да предотврати загубата на милиони хора ", сподели Зеленский.

 

Междувременно Путин не изключи персонална среща със Зеленский, само че акцентира, че тя ще зависи от напредъка на диалозите сред договарящите екипи.

 

Коментирайки идното посещаване на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в Москва, Зеленски съобщи, че не е разумно той да пътува до Русия преди да беседва с Киев, само че украинският водач изрази подготвеност да организира диалози и с Гутериш.

Според Зеленски изискванията на Украйна за спокойно съглашение остават същите: гаранции за сигурността на Киев и " ориста на Донбас и Крим ", чиято самостоятелност Киев изрично отхвърля да признае.

" Мисля, че към този момент няма проблеми ", споделя той.

 

Междувременно Зеленский съобщи, че украинските сили ще продължат да се борят и според от доставките на оръжие от Запада ще отвоюват територии, които са били завзети от съветските сили.

" Моята позиция като президент е: всичко, което те [руските сили] окупират, ние ще върнем. Това няма да е въпрос на 8 години, както от 2014 година нататък, а ще е неотложно. Това е въпрос на оръжия. Ако разполагаме с задоволително от тях, незабавно ще стартираме да превземаме окупираните територии ", сподели той.

Русия неведнъж е предупреждавала НАТО да не изпраща оръжия в Украйна и е заявявала, че ще смята оръжейните конвои за законни военни цели. В него се споделя също, че " напомпването " на Украйна с оръжия ще докара единствено до повече жертви.

 

От началото на съветската военна атака в Украйна Москва и Киев се упрекват взаимно, че попречват евакуацията на цивилни жители, правят военни закононарушения и нарушават интернационалното право. Няколко кръга от мирните договаряния не доведоха до забележителен прогрес.

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР