Украинският президент Владимир Зеленски заяви на среща с американски сенатори

...
Украинският президент Владимир Зеленски заяви на среща с американски сенатори
Коментари Харесай

Зеленски към сенатори: Украйна ще загуби войната без помощта на САЩ

Украинският президент Владимир Зеленски съобщи на среща с американски сенатори в Киев, че Украйна ще загуби спора, в случай че Съединените щати не им окажат помощ.

Това заяви в обществената мрежа X (бивша Туитър) ръководителят на делегацията, водачът на демократическото болшинство в Сената Чък Шумър след диалога.

„ Президентът Зеленски сподели на мен и на нашата делегация, че Украйна ще загуби войната с тежки последствия за украинския народ, Съединените щати, демокрацията и свободата без тази жизненоважна помощ “, сподели сенаторът.

Шумър още веднъж прикани ръководителя на Камарата на представителите републиканеца Майк Джонсън и конгресмените да одобряват законопроекта, утвърден през февруари от Сената, който планува 95 милиарда $ помощ за Украйна, Израел и Тайван.

Американската администрация по-рано изпрати искане до Конгреса за спомагателни бюджетни заеми през фискалната 2024 година, която стартира в Съединени американски щати на 1 октомври, главно за подкрепяне на Израел и Украйна, както и за противопоставяне на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския район. Общо изпълнителната власт, ръководена от президента Джо Байдън, би желала да получи към 106 милиарда $ за тези цели.

По-нататъшната орис на настояването и различните законопроекти остава неразбираема. Група републиканци в Камарата на представителите и Сената се оповестиха през последните месеци срещу продължаването на финансовата помощ за Киев. Джонсън поредно предизвестява за желанието си да свърже по-нататъшната помощ за Украйна със стягане на контрола по южната граница на Съединени американски щати.

На 13 февруари Сенатът, с поддръжката на група републиканци, одобри различен вид на законопроекта, предусещащ отпущането на 95 милиарда $ помощ за Украйна, Израел и Тайван. Пакетният законопроект обаче не включва разпореждания за стягане на контрола по южната граница. На 15 февруари Камарата на представителите излезе в двуседмична почивка, без да гласоподава законопроекта.

" Пакетът от 60 милиарда $ помощ, който се задържа в Конгреса, няма да промени значително бъдещето. Тази битка е дълготрайна и ще изисква спомагателна помощ. В един миг - може би скоро - кранчето ще се затвори, което ще спре помощта и ще реши съдбата на Украйна ", пише The Hill.

Сраженията зациклиха в жестока битка, която работи в интерес на Русия. Украйна изпитва дефицит на войски и муниции, до момента в който Русия поддържа и двете в обилие. Дълго плануваната, високорискова и траяла с месеци украинска контраатака се провали, като Украйна не съумя да си върне завзетите от Русия територии.

Подкрепата за Зеленски в Украйна и на Запад дефинитивно се изчерпва. Американската помощ е блокирана в Конгреса, а Съединени американски щати наподобяват изтощени от финансирането на войната, пише полковник Джо Бучино, анализатор в Съвета за нововъведения в защитата и някогашен шеф по връзките в Централното командване на Съединени американски щати.

Ясно е, че даже в случай че Камарата на представителите утвърди настоящия препоръчан пакет за помощ, потокът от оръжия е напът да завърши. Без непрестанен поток от тези оръжия Украйна в последна сметка ще падне. Дори изтребителите F-16, които Съединени американски щати ще изпратят на Украйна през идващите месеци, няма да извърнат хода на събитията. F-16 се нуждаят от дълги и гладки писти; изтребителите ще се затрудняват да кацат и изхвърчат на бомбардираните от руснаците писти в Украйна.

Русия има и преимуществото на фактора време. Докато Путин може да води Русия по единна стратегическа траектория без значение от продължителността на войната, Съединени американски щати са подвластни на капризите на демокрацията. Белият дом и местата в Конгреса се сменят. Политиките се трансформират, когато гласоподавателите се уморят да поддържат други страни, е оценката на The Hill.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР