Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска

...
Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска
Коментари Харесай

Русия срина с ракети детска болница и родилно, Зеленски: Военно престъпление ВИДЕО

Украинският президент Владимир Зеленски дефинира съветския въздушен удар против детска болница с родилно поделение в югоизточния град Мариупол като " военно закононарушение ". Зеленски прикани и за интернационално наказание на " геноцида ", съобщи Агенция Франс Прес.



„ Ние не сме правили и в никакъв случай няма да създадем нещо сходно на това военно закононарушение в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, или в който и да е район... тъй като ние сме хора. А вие хора ли сте? “ — попита Зеленски, като мина от украински на съветски език.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол против болница за майки и деца пострадаха минимум 17 души. Атаката беше наказана и от Организация на обединените нации, Съединени американски щати и редица филантропични организации. Евакуацията на цивилното население се чака да продължи и през днешния ден, заяви президентът Володимир Зеленски.



Най-малко 35 000 украинци са били евакуирани в сряда посредством филантропични коридори от три града – Суми, Енергодар и регионите към Киев, а съгласно Зеленски вярата е през днешния ден да бъдат обезпечени още шест маршрута.

Украинския президент уточни, че напъните ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани.

По-рано украинската организация Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който съобщи, че досега близо 48 000 украинци са били евакуирани посредством филантропични коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 - Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на защитата на Русия пък заяви, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на спора на 24 февруари, съобщи Ройтерс, като се базира на съветската организация Интерфакс. Министерството уточни, че интервенцията за отваряне на филантропични коридори, с цел да могат украинските цивилни и чужденци да изоставен зоните на сражения, " не е постигнала стремежи резултат по виновност на Киев ". Руското министерство на защитата окачестви ситуацията на цивилните в град Мариупол като " пагубно ".

На фона на продължаващите сражения по земя и въздух двете страни в спора взаимно се упрекват в нарушение на споразуменията за преустановяване на огъня, които биха разрешили евакуация на цивилните от зоните на сражения.

Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви, че стотици хора са избягали от покрайнини на Киев, окупирани от съветската войска.

По данни на министерството към 700 души са евакуирани през вчерашния ден от Ворзел и Ирпин, само че хората от други три покрайнини на Киев не са имали опция да изоставен. Някои от тези, които са съумели да избягат, споделиха, че не са яли от дни, показва Българска телеграфна агенция.

" Не помня по кое време съм яла за последно ", сподели жителка на Ирпин, която показа единствено първото си име - Олена.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР