Украинският президент Петро Порошенко Този месец Киев се превърна в

...
Украинският президент Петро Порошенко Този месец Киев се превърна в
Коментари Харесай

Корупцията прави Украйна още по-уязвима спрямо Русия


Украинският президент Петро Порошенко

Този месец Киев се трансформира в сцена на нещо като драма с детайли на фарс, в центъра на която беше Михаил Саакашвили - някогашният грузински президент, трансформирал се в украински отстъпник. Саакашвили беше поканен в Украйна през 2015 година от новоизбрания президент Петро Порошенко, с цел да асистира в трансформирането на някогашната руска република в народна власт от западен вид, способна някой ден да се причисли към Европейски Съюз. Сега Порошенко прави всичко по силите си да вкара в пандиза или да депуртира своя някогашен съдружник - и няколко пъти не съумя, с помощта на демонстрациите на последователите на Саакашвили, а най-после - на правосъдно решение.

Саакашвили, който поведе гражданска война в Грузия, в този момент се стреми да направи същото в Украйна. Опитите му за тази цел бяха безплодни, до момента в който държавното управление не го лиши от украинското му поданство, до момента в който беше в чужбина, след това се опита да го арестува по съмнителни обвинявания в скрит план с проруски олигарх. Последвалият в следствие махленски спектакъл - в един миг Саакашвили беше извлечен от полицейски микробус от свои последователи - послужи само да притегли внимание към неговата теза: че държавното управление на Порошенко, което даде обещание да постави завършек на ендемичната корупция, тормозеща Украйна, откогато стана самостоятелна през 1991 година, вместо това се е трансформирало в съществена спънка за промените.

Докато полицията преследваше Саакашвили, последователи на Порошенко организираха тиха, само че с по-осезаеми последствия акция против депутати реформатори, както и против Националното антикорупционно бюро (НАБУ) - организация, основана със западна поддръжка. Секретно следствие против върховен имиграционен чиновник беше осуетено, а домовете на няколко антикорупционнни чиновници и техни родственици бяха обискирани от полицията.

Силните митинги на Европейски Съюз, Държавния департамент на Съединени американски щати и Международния валутен фонд забавиха тази атака. Но Порошенко наподобява е пресметнал, че нито западните водачи, нито украинците, които смъкнаха от власт последния, зрелищно подкупен президент, ще му потърсят сметка - поради продължаващия спор на Украйна с подкрепяните от Русия сепаратисти в източните области.

Тази война продължава да тлее, въпреки и на по-ниско ниво: тази седмица Организация на обединените нации заяви, че 15 цивилни са починали при съвсем ежедневни конфликти от средата на август доникъде на ноември. Доколкото въобще обръща внимание на Украйна, администрацията на Тръмп е фокусирана върху спора: американски делегат се пробва да трансформира съветско предложение за миротворци в жизнерадостен проект за успокояване на района.

Държавният секретар Рекс Тилърсън вижда в възможна договореност за сигурността в Украйна причина за нормализиране на връзките с режима на Владимир Путин.
Подобна договорка би помогнала за стабилизиране на Украйна. Но до момента в който тя не успее да прочисти институциите си и най-накрая да одобри върховенството на закона, ще остане надълбоко уязвима за съветска измама. Засега явната отбрана на Порошенко на остарелия подкупен ред ускорява публичната благосклонност към Русия и нейните марионетки. Със сигурност никой не се радва повече на драмата със Саакашвили, в сравнение с президентът

Путин, който през вчерашния ден с крокодилски сълзи сподели " какъв брой е тъжно да се гледа всичко това ".

Съединени американски щати и Европейски Съюз разполагат със обилни лостове за въздействие върху Порошенко, който към момента желае оръжия за защита от Вашингтон и пътна карта зачленство в Европейски Съюз. Те би трябвало да упорстват той да спре да нападна антикорупционните проверяващи и да сътвори специфичен антикорупционен съд. Междувременно украинският водач би трябвало да си направи услуга и да спре да преследва Саакашвили. Тази акция може единствено да помогне на грузинеца да сбъдне неблагоразумната си фантазия да стане революционен водач - или страдалец.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР