Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, с който морските граници

...
Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, с който морските граници
Коментари Харесай

Порошенко подписа закон за разширяване на морските граници на Украйна от 12 на 24 морски мили

Украинският президент Петро Порошенко подписа закон, с който морските граници на Украйна се уголемяват от 12 на 24 морски благи. 

Прилежащата зона е зона в намерено море, която принадлежи към териториалното море на Украйна и външна граница, която се намира на повече от 24 морски благи, считани от изходните линии, от които се отмерва ширината на териториалното море на Украйна, се прецизира в закона. 

По принцип териториалните води са лимитирани в зоната от 12 морски благи (22,2 км) от тези линии, показват съветски медии. 

Законът е признат от украинския парламент на 6 декември. Той влиза в действие в деня след публикуването му. 

От пресслужбата на Порошенко прецизират, че приемането на закона цели хармонизиране на украинското морско законодателство със законодателствата на страни, подписали Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право през 1982 година

Законът има за цел и да предотврати реализирането на контрабандни интервенции и незаконно влизане на плавателни съдове в затворените пристанища в Донбас, допълват оттова. 

В рамките на морските си граници Украйна може да реализира надзор за попречване на нарушаванията на митническото, данъчното, имиграционното, санитарното законодателства на Украйна. Властите на страната ще имат право в границите на тази зона да стопират плавателни съдове, да ги задържат и да арестуват екипажите, като се изключи военни кораби и други държавни плавателни съдове, употребявани за нетърговски цели. Ако транспортен съд извършител се опита напусне зоната, управляващите имат право да го преследват в сходство с КОнвенцията на Организация на обединените нации по морско право от 1982. Преследването се приключва, в случай че корабът навлезе в териториалните води на страната, под чийто байрак плава, или във водите на трета страна. 

Приемането на закона идва на фона на увеличеното напрежение сред Русия и Украйна след случая в Керченския пролив, при който съветски гранични управляващи задържаха три украински кораба и техните екипажи. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР