Украинският президент Петро Порошенко обяви в телевизионно обръщение, че ще

...
Украинският президент Петро Порошенко обяви в телевизионно обръщение, че ще
Коментари Харесай

Порошенко намали срока на военното положение в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко разгласи в телевизионно послание, че ще понижи периода на военното състояние, за чието въвеждане той подписа декрет по-рано през днешния ден. Вместо препоръчаните 60 дни то би трябвало да трае единствено 30, съобщи Ройтерс.
Парламентът (Върховната рада) би трябвало да утвърди указа, с цел да влезе той в действие.

" Преди няколко часа изпълних конституционното си обвързване и с декрет разгласих въвеждането на военно състояние на цялата територия на Украйна от 9 ч сутринта на 28 ноември ", сподели Порошенко.

Съкращаването на периода значи, че украинските управляващи могат да разгласят дата за изборите в края на декември, с цел да има задоволително време те да се проведат в края на март, както се очакваше.

Украинското законодателство по отношение на военното състояние планува редица ограничавания, в това число ограничение правото на свободно придвижване и мирни събрания, налагане на полицейски час, ограничавания за медиите, въпреки че указът на Порошенко не загатва съответно сходни ограничавания, отбелязва Ройтерс. Единайсетте ограничения, упоменати в декрета, плануват активизиране на силите от запаса, образуване на Противовъздушна отбрана за значими държавни обекти и незабавни стъпки за въвеждане на разширени ограничения за киберсигурност и за гарантиране на публичния ред.

Русия и Украйна се упрекнаха взаимно за случая със задържането на украински кораби в Керченския пролив. Европейски Съюз и НАТО приканиха двете страни към въздържаност, откакто съветската брегова защита стреля по кораби на украинските военноморски сили във водите край Крими и по-късно ги задържа. След случая въоръжените сили на Украйна бяха приведени в цялостна бойна подготвеност по решение на началника на генералния щаб.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР