Украинският президент е изведен от страната при безпрецедентни мерки за

...
Украинският президент е изведен от страната при безпрецедентни мерки за
Коментари Харесай

Изтребители F-15 и разузнавателен самолет ескортирали Зеленски до САЩ


Украинският президент е изведен от страната при невиждани ограничения за сигурност. Припомняме, че той беше на публична среща с американския президент в столицата на Съединени американски щати, като направи и послание към Конгреса. За тайната задача описа организация Ройтерс.

Снимка: Ройтерс


Зеленски първо пътува до фронтовата линия в Бахмут, след което скрито се качва на нощен трен за Полша. Така стартира неговото дългото пътешестване до Вашингтон. В Полша той незабавно се трансферира на аероплан C-40B Boeing на военновъздушните сили на Съединени американски щати, който е ескортиран от разследващ аероплан на НАТО и няколко изтребители F-15.

Съобщенията за вероятното му посещаване във Вашингтон започнаха да се появяват по-рано през седмицата, само че останаха непотвърдени в границите на няколко дни. За визитата се разбра едвам когато американските служби за сигурност оповестиха, че украинският водач е в сигурност и е кацнал в столицата на Съединени американски щати.

Възможността за такова се обсъждаше от няколко месеца, само че последните мерки бяха осъществени доста бързо. Президентите Зеленски и Байдън разискаха тази тематика на 11 декември. Окончателният проект за деяние е бил направен едвам след удостоверение от страна на украинския президент, че е подготвен да напусне рамките на страната си.

Не е изненадващо, че публична информация за това пътешестване не беше оповестена - даже в спокойно време, президентските визити са съпроводени от строги ограничения за сигурност, а за водача на воюваща страна рискът е още по-голям, разяснява организация Ройтерс.

Заплахата от съветски ракети прави прелитането над Украйна прекомерно рисково, тъй че Зеленски е пътувал скрито с трен през Украйна до Полша. Той е бил видян на ЖП гара в граничния град Пшемисл рано сутринта в сряда.

Полската национална телевизия сподели по какъв начин Зеленски върви с президентския си антураж по перона на фона на синьо-жълт украински трен. След това всички се качват в чакащи коли, в това число черен Chevrolet Suburban - обичан модел коли на американските служби за сигурност. Украинският президент е изхвърчал за Вашингтон от летище Жешов, на към 80 км западно от Пшемисл.

Това е първото пътешестване на отвън рамките на Украйна от февруари месец насам. Досега доста западни водачи и публични лица пътуваха с трен, с цел да се срещнат с него в Киев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР