Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на

...
Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на
Коментари Харесай

Украйна обяви график: до две години да е в ЕС

Украинският министър председател Денис Шмигал има двугодишен график за обезпечаване на, оповестява " Политико ".

Този въпрос сигурно ще господства в полемиките по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се организира на украинска земя.

Изданието обаче отбелязва един проблем - никой в Европейски Съюз не счита, че това е реалистично.

По-късно тази седмица еврокомисарите ще пътуват до Киев за срещата на върха в петък с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Самият Шмигал слага сложен за осъществяване краен период.

" Имаме доста упорит проект за присъединение към Европейския съюз в границите на идващите две години. Т ака че чакаме, че тази година, през 2023 година, към този момент ще можем да проведем този прелиминарен стадий на договарянията за влизане ", уточни той.
 Украйна е изпълнила съвсем 70% от отговорностите за участие в Европейски Съюз
Украйна е изпълнила съвсем 70% от отговорностите за участие в Европейски Съюз

Киев желае изясненост по процедурите

Миналата година френският президент Еманюел Макрон предизвести, че може да минат " десетилетия ", преди Украйна да се причисли към Европейски Съюз . Дори европейските водачи, които поддържаха даването на Украйна на статут на страна претендент на срещата си на върха през юни предходната година, признават, че вероятността за действително присъединение на страната е отдалечена на много години. В последна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от доста години - от 1999 година в тази ситуация на Анкара.

Украйна е мистерия за Европейски Съюз. Мнозина настояват, че Брюксел носи особена отговорност пред Киев . В края на краищата, яростта на украинците от решението на някогашния президент Виктор Янукович да се отдръпна от съглашението за политическо и икономическо обвързване с Европейски Съюз по разпореждане на Русия докара до въстанието на Майдана през 2014 година и приготви почвата за война. Както означи шефът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен: " Украйна е единствената страна, в която хората са били убити, тъй като са се увили в европейско знаме ".

Близките съдружници на Украйна в Европейски Съюз, като Полша и балтийските страни, мощно поддържат устрема на Киев за участие, разглеждайки го като народна власт, която се съпротивлява против агресора. Много от старите членки на Европейски Съюз обаче са по-предпазливи, защото Украйна - международна селскостопанска суперсила - може да понижи личните им пълномощия и преимущества. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, с цел да съперничат на Германия като политическа мощ в Европейския съвет, а някои настояват, че Киев би довел до прекалено източване на бюджета на Европейски Съюз.
 Зеленски: Украйна де факто към този момент е член на Европейски Съюз Обновена
Зеленски: Украйна де факто към този момент е член на Европейски Съюз

Киев посочил с делата си, че извършва европейските критерии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР