Украинският политик от проруската формация Опозиционна платформа – за живот“

...
Украинският политик от проруската формация Опозиционна платформа – за живот“
Коментари Харесай

Близкият до Путин украински депутат Медведчук предложи да бъде разменен за украински войници

Украинският политик от проруската групировка „ Опозиционна платформа – за живот “ Виктор Медведчук изиска да бъде сменен за украински бойци и цивилни жители, блокирани в Мариопул, оповестява Газета.ru.

Медведчук е в плен на украинските сили, откакто се опита да избяга от страната. Във видеообръщение, оповестено от Съвета за национална сигурност и защита на Украйна (СНСО), той изиска от съветския президент Владимир Путин и украинския му сътрудник Володомир Зеленски да се реализира размяната.

На 12 април украианската работа по национална сигурност разгласи, че е заловила Виктор Медведчук, откакто той е нарушил мярката домакински арест. Още тогава Зеленски разгласи подготвеност проруският политик да бъде сменен за пленени украинци, само че Русия реагира, че Медвечук е „ задгранична политическа фигура “ и няма съветско поданство, което е наложително изискване за замяна на пленници.

Виктор Медведчук е един от авторитетните украински предприемачи. Смятан е за непосредствен с Путин, тъй като точно съветският президент кръщава дъщерята на Медведчук Дария. Украинският политик взе участие интензивно в договарянията със сепаратистите в Донбас по време на отцепването на региона. Срещу него е формирано дело за държавна измяна и заграбване на национални запаси в Крим. На 20 март Съвета за национална сигурност и защита прекрати дейсността на партията му поради въведеното военно състояние.

Междувременно двама английски бойци, хванати от съветски сили в Украйна, приканиха да бъдат замени за Виктор Медведчук във видеообръщение по съветската държавна телевизия, оповестява Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР