Украинският парламент (Върховната рада) прие закон за създаването на специален

...
Украинският парламент (Върховната рада) прие закон за създаването на специален
Коментари Харесай

Украинският парламент одобри създаването на нов антикорупционен съд


Украинският парламент (Върховната рада) одобри закон за основаването на специфичен антикорупционен съд. Това е е значима стъпка за държавното управление в напъните му да обезпечи повече средства от Запада, нужни за оправянето с възходящия държавен дълг, съобщи Ройтерс.

Чрез приемането на антикорупционния закон управляващите в Украйна извършват и главното изискване на Международния валутен фонд (МВФ) за разпределяне на последващи траншове от финансовата помощ за Киев.

Законът има за цел да защищава решенията на съда от политически напън или подкупи. Доверени интернационалните специалисти ще оказват помощ за инспекцията на определените съдии.

Президентът Петро Порошенко дефинира вота като значим тест за способността на страната да се пребори с корупцията, а откакто законът бе утвърден, го назова победа за Украйна.

Все още не е ясно дали законът, който е претърпял 2000 промени, ще бъде добре признат от МВФ, който поддържа украинската стопанска система с пакет от 17,5 милиарда $ против промени.

Украинските законодатели оповестиха, че Киев е договорил компромисна формула с задграничните сътрудници за ветото, което ще имат интернационалните специалисти върху несъответствуващите претенденти.

Не всички са били уверени в това преди вота и един от законодателите даже е предложил да се свържат с МВФ и Венецианската комисия - надзорния орган, чието мнение бе поискано, с цел да потвърдят директно, че законът дава отговор на условията на МВФ.

Дори в случай че МВФ утвърди закона, държавното управление към момента би трябвало да извърши други условия, измежду които е и преодоляването на покачващата се цена на газа. То може да изпита компликации да извърши поставената от МВФ цел за бюджетен недостиг от 2,5 %, защото през идната година предстоят избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР