Украинският министърът на отбраната Олексий Резников подаде оставката си в

...
Украинският министърът на отбраната Олексий Резников подаде оставката си в
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на Украйна подаде оставка в парламента

Украинският министърът на защитата Олексий Резников подаде оставката си в Народното събрание, откакто президентът Владимир Зеленский разгласи, че е решил да го смени.

От Киев оповестиха и за съветска офанзива с дронове на дунавското пристанище Измаил, значимо за износа на Украйна след излизането на Русия от зърнената договорка. Шансовете за възобновяване на това съглашение са акцент в днешните диалози в Сочи сред президентите на Русия и Турция.

Смяната на украинския министър на защитата се разяснява като най-голямото разтърсване във военното управление на Украйна. В заявката си до Върховната рада 57-годишният Олексий Резников акцентира постигнатото на поста - освободени са 50 % от краткотрайно окупираните от Русия територии, както и даването на западна помощ за милиарди.

Темповете на контраофанзивата обаче от мнозина се считат за по-бавни от предстоящото. Наред с това не стихваха и свадите за корупция във ведомството, част от ограниченията против неприятните практики стана уволнението на всички началници на наборни центрове от президента Владимир Зеленский. Медийни информации е имало и преди за промяната на военния министър, този път Зеленский удостовери и се аргументира:

" Реших да сменя министъра на защитата на Украйна. Олексий Резников мина през повече от 550 дни на война. Вярвам, че министерството се нуждае от нов метод на вразиомдействие с армията и с обществото като цяло ".

Мястото на Резников ще заеме 41-годишният кримски татарин Рустем Умеров, който оглави украинския Фонд за ръководство на държавната благосъстоятелност през септември предходната година. Участвал е в деликатни военновременни договаряния, като да вземем за пример за черноморската зърнена договорка. Надеждите да бъде възобновена са свързани с диалозите в Сочи сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реждеп Ердоган. През юли Москва се отдръпна от съглашението година след сключването му с аргумента, че се слагат спънки пред нейния експорт.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР