Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изключи категорично възможността

...
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изключи категорично възможността
Коментари Харесай

На конференцията в Мюнхен: Украйна няма да отстъпи територии в замяна на мир

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изключи изрично опцията страната му да отстъпи свои територии на Русия в подмяна на мир, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера Михайло Подоляк, консултант по политическите въпроси на украинския президент Володимир Зеленски, също сподели, че Русия първо би трябвало да се изтегли от всички украински територии, които е окупирала, преди да стартират мирни договаряния.

Днес Кулеба приказва пред публицисти в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността, откакто Китай разгласи, че ще показа собствен кротичък проект за споразумяване на спора.

В интерес на Украйна е Китай да играе роля в мирните старания, само че териториалната целокупност на страната не предстои на договаряния, съобщи Кулеба. Той даде да се разбере, че Украйна няма да се откаже даже от един квадратен метър своя територия.

" Никакви отстъпки, никакъв компромис не е вероятен що се отнася до териториалната целокупност на Украйна или на която и да било друга страна в света ", акцентира Кулеба.

Украинският външен министър съобщи, че е сигурен, че съдружниците на Украйна в последна сметка ще ѝ дават изтребители, с цел да ѝ оказват помощ да отблъсне

съветската инвазия. " Ще пожертвам да кажа, че Украйна ще получи самолети, това е въпрос на време и процедура ", сподели Кулеба.

Съюзниците на Киев са дали обещание танкове, а сега се водят диалози и за обезпечаване на ракети с по-дълъг обхват на деяние. Украинските сътрудници обаче се двоумят да дават на Киев изтребители, напомня Ройтерс.

Същевременно английският министър председател Риши Сунак сподели пред делегатите в Мюнхен, че Лондон е предложил помощ на страните, които имат подготвеност неотложно да изпратят самолети в Украйна.

По-рано през днешния ден немската министърка на външните работи Аналена Бербок приветства китайската самодейност, само че също изключи опцията за предаване на украински територии на Русия. Не бива съветският президент Владимир Путин да бъде възнаграждаван за своята инвазия в Украйна, с цел да бъдат разубедени други да последват неговия образец, посочи Бербок.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна сподели, че Китай следи деликатно изхода от войната в Украйна, до момента в който обмисля проектите си в " своята част от света ".

Столтенберг съобщи това на фона на усилването на опасенията, че една съветска победа в Украйна ще насърчи Китай да употребява военна мощ в поддръжка на дългогодишните си териториални искания за Тайван, отбелязва ДПА.

По-рано през днешния ден в Мюнхен китайският външен министър Ван И разгласи, че страната му ще показа скоро собствен кротичък проект за споразумяване на украинския спор. Той не даде детайлности, нито посочи по кое време ще стане това.

От Мюнхен Ван И ще замине непосредствено за Москва.

Русия е направила " закононарушения против човечеството " по време на войната си в Украйна, съобщи през днешния ден вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис и прикани за " правораздаване ", съобщи Франс прес.

" Съединените щати публично откриха, че Русия е направила в Украйна закононарушения против човечеството ", сподели Камала Харис в слово пред Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Тя удостовери, че Съединени американски щати ще поддържат, " докато потрябва ", тази страна.

" Проучихме доказателствата, познаваме законовите правила и няма никакви подозрения, че става дума за закононарушения против човечеството ", сподели Харис. Тя приказва за противозаконни изтезания, изтезания и изнасилвания, осъществявани от съветските войски в Украйна, също и за " принудително прекачване на стотици хиляди цивилни украинци " в Русия.

" И споделям на всички причинители на тези закононарушения и на техните началници или съучастници в тези закононарушения: ще отговаряте за тях ", добави вицепрезидентката на Съединени американски щати.

Това е първият път, когато Съединени американски щати публично показват Русия като извършителка на военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Украйна, откогато федерацията нахлу в прилежащата страна през февруари 2022 година

В настрана официално съобщение шефът на американската дипломация Антъни Блинкън увери, че " не става дума за инцидентни или изолирани дейности ", и загатна за " всеобщо и редовно нахлуване на Кремъл против гражданското население на Украйна ".

Той акцентира, че употребявайки определението " закононарушения против човечеството ", Съединени американски щати се ангажират съответните хора от съветските сили и други неназовани виновници " да понесат отговорност за своите дейности " пред правораздаването.

" Не може да има безотговорност за тези закононарушения ", заключи Блинкън.

От началото на съветското настъпление Съединени американски щати са документирали или описали над 30 600 случая на военни закононарушения, осъществени от съветските войски в Украйна, посочи Държавният департамент.

През септември проверяващи от Организация на обединените нации упрекнаха Москва във военни закононарушения " в огромни мащаби " в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР