Украинският конфликт се оказа поле за използване на най-новите методи

...
Украинският конфликт се оказа поле за използване на най-новите методи
Коментари Харесай

Спецоперация Z: Цифровата войска успешно смачква активността на ВСУ

Украинският спор се оказа поле за потребление на най-новите способи за радиоелектронна битка. Русия интензивно употребява комплексите " Тирада ", чиято работа е обвързвана с спирания на сателитните връзки на Starlink.

Въоръжените сили на Украйна към момента не разполагат с нищо, което да устои на съветските високотехнологични разработки. Безпилотните самолети елементарно проникват в прехвалената украинска линия за РЕБ като парещ нож през масло.

Bayraktar и Starlink въобще не са неуязвими

Русия от ден на ден употребява бойни дронове " Лансет " в спецоперацията. Дроновете се употребяват, наред с други неща, за поправяне на артилерийския огън - те елементарно минават през системата на украинската радиоелектронна (или както НАТО я назовава електронна) война. По-рано необятното потребление на безпилотни самолети " Орлан-10 " потвърди неефективността на украинската радиоелектронна битка.

Въоръжените сили на Украйна са оборудвани главно с комплекси Буковел. Руските системи за радиоелектронна битка са Палантин, Красуха, Борисоглебск, Свет-КУ, Билина, Тирада и доста други.

Такива системи основават подправени разстройства за украинските разследващи и атакуващи дронове, като блокират контролните сигнали. Или прихванете дистанционното управление, с цел да приземите дронове в безлюдни региони или да ги принудите да изхвърлят муниции. Например, даже турският Байрактар е уязвим за съветската Красуха.

Руските системи за РЕБ заглушават украинските информационни и интернет източници, употребявани в командните пунктове. Доскоро това бяха най-вече сателитни връзки на Starlink.

Eurasian Times: Въоръжените сили на Украйна нямат никакъв метод да заобиколят съветската електронна война

Западни специалисти към този момент нарекоха военния спор в Украйна „ мрежоцентричен “ и „ електронен “. Никога до момента електрониката не е била толкоз необятно употребена в бойни дейности.

Почти незабавно след началото на спецоперацията началникът на Генералния щаб на съветските въоръжени сили военачалник Валерий Герасимов разпореди да се усилят всички съветски бойни елементи с батальони и бригади за радиоелектронна битка, които трябваше да се занимават със заглушаване, обезвреждане и блокиране на системите за връзка, навигация и позициониране на съперника.

Военният анализатор Танмай Кодам в Eurasian Times написа, че потреблението на съветските системи за РЕБ обгръща всички известни елементи от обсега.

" Леер-3 " е предопределен да прихваща сателитни навигационни сигнали, 3G, 4G връзки и даже текстови известия.

" Свет-КУ " открива и прихваща радиосигнали, а " Борисоглебск-2 " блокира наземни и въздушни КВ и микровълнови радиоканали.

Билина и Тирада-2 заглушават информационните спътници.

" Синигер " е кадърен освен да наруши, само че, в случай че е належащо, даже да повреди системите за връзка и ориентиране на спътниците в ниска околоземна орбита.

Най-мощните се смятат за системите Красуха-C4 и " Жител ", които са нужни за разузнаване и по този начин наречената електронна офанзива.

Руските системи даже са в положение да " ослепят " американските самолети за ранно предизвестие Sentry и Hawkeye, които дават на Украйна доста количество разследваща информация, която по-късно се употребява за логистика на товари на НАТО и офанзиви против цивилни цели.

Силата на съветската група за РЕБ принуди украинците да търсят хитроумни способи за заобикаляне, написа Танмай Кодам. Жителите на Киев се пробват да управляват войските децентрализирано.

Войниците употребяват стандартни мобилни телефони (техните сигнали се смесват с цивилни, което затруднява откриването на електронна война). А в някои елементи от складовете бяха извадени прашни полеви телефони TA-57, създадени по време на Великата отечествена война, които въобще не създават електромагнитно лъчение.

Defense Scoop: Украински информационни мрежи са били хакнати от 2014 г

Има три съществени типа електронна война. Електронната офанзива употребява електромагнитна сила, с цел да наруши или попречи на потреблението на връзките от врага.

Електронната отбрана е нужна, с цел да запазят личните си средства за връзка. Има и поддръжка за електронна война: нужна е за идентифициране на приятелско и вражеско електромагнитно лъчение. Първият е да пази, вторият е да потиска.

Подобна скица е била сполучливо употребена по време на войната в Донбас от 2014 година насам, съгласно американския анализатор на цифровата сигурност Марк Помереу в Defense Scoop.

Донбаските майстори на електронната война съумяха да хакнат клетъчни мрежи и да изпращат известия до украинските бойци въз основа на техния електромагнитен автограф.

Тази комплицирана тактичност принуди американските военни съветници, обслужващи въоръжените сили на Украйна в Донбас, незабавно да трансформират тактиката: да вземем за пример изцяло да сменят системата за електронни подписи на командните пунктове.

Сега компликацията е, че съветското и украинското съоръжение работят на сходни честоти. Следователно съветската система за електронна война би трябвало да бъде доста фина, с цел да блокира и да се намесва единствено в информационните канали на съперника.

Американските войски научиха сходен урок по време на войната в Афганистан, пробвайки се да блокират сигналите на спонтанни взривни устройства: муджахидините особено настроиха тези сигнали на военни честоти.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР